Звільнення від податку на СО2 підприємств, які спалюють біопаливо: Рада зробила перший крок shutterstock

Звільнення від податку на СО2 підприємств, які спалюють біопаливо: Рада зробила перший крок

Ганна Велика

Рішення прийнято 238 голосами

Народні обранці прийняли за основу проєкт Закону №9596 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива”.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Наразі пункт 243.4 статті 243 Податкового кодексу України визначає ставку податку за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами у розмірі 30 грн за 1 тонну.

Законопроєкт передбачає застосування в Україні загальноприйнятних світових практик розвитку використання біопалива для виробництва енергії. Так, згідно з Методологіями механізму чистого розвитку Рамкової конвенції ООН про зміну клімату СО2 від спалювання біомаси не враховується.

Біопаливо  у світовій практиці вважається СО2-нейтральним паливом, адже при його спалюванні двоокису вуглецю утворюється стільки, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

У вересні 2022 року ЕкоПолітика повідомляла, що Держенергоефективності та Міненерго підготували 2 законопроєкти, які покликані звільнити підприємства, які спалюють біопаливо, від сплати податків на викиди СО2. Автори документів стверджували, що їхнє прийняття усуне один з бар’єрів у залученні інвесторів до встановлення котелень та когенераційних установок на біопаливі, а також сприятиме приведенню українського законодавства до європейського.

У листопаді 2023 року президент України Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України "Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року". Воно, зокрема зобов’язувало уряд забезпечити супроводження у парламенті до прийняття законопроєкту №9596 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива" та законопроєкту №9597 "Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива".

18 червня Верховна Рада України прийняла за основу урядовий законопроєкт №9597 “Про внесення змін до Закону України “Про альтернативні види палива” щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива”.

Читайте також
Бізнеси Рівненщини за 5 місяців сплатили понад 57 млн грн екоподатку
Бізнеси Рівненщини за 5 місяців сплатили понад 57 млн грн екоподатку

Це на 30% перевищило аналогічний показник минулого року

Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн