26 вересня престижний французький винний дім Taittinger відкрив свій новий виноградник на південному сході Англії, де кліматичні зміни роблять вирощування винограду набагато простішим.
Про такі неочікувані наслідки зміни клімату розповідає Euroactiv.
Виноградник Domaine Evremond площею 60 га розташований на затишному схилі пагорба в графстві Кент, неподалік від містечка Чілхем. Ґрунт Кента схожий на ґрунт Шампані, що полегшує адаптацію французьких виноробів, навіть якщо морський і вітряний клімат графства додає вину більшої кислотності. З підвищенням температури через зміну клімату виноградні лози змогли процвітати в цьому регіоні, найсонячнішому в Англії.
Перші 100 000 пляшок "Domaine Evremond", англійського ігристого вина, компанія планує продати у Великобританії в березні 2025 року за ціною близько £50 ($67).
"Воно буде дуже елегантним, але не йде ні в яке порівняння з шампанським", – сказав Віталі Тайттінгер, президент виноробні.
Його не можна назвати шампанським через суворі правила Європейського Союзу, які обмежують цю назву ігристими винами, виробленими в межах регіону Шампань, на схід від Парижа.
По інший бік Ла-Маншу, де збір врожаю майже завершено, очікується, що виробництво французького вина скоротиться на 18% у 2024 році через несприятливі кліматичні умови, як нещодавно заявило Міністерство сільського господарства. Фахівці прогнозують, що виробництво на виноградниках Шампані впаде на 16%.
Фахівці Науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища (INRAE) у своєму звіті скрушно констатують, що все більш інтенсивні екстремальні погодні явища, такі як спека або проливні дощі, завдають значної шкоди і не оминають жодного французького регіону.
Раніше ЕкоПолітика вже розповідала, що у Норвегії, завдяки кліматичним змінам, почали виробляти вино. Також глобальне потепління може вплинути на смак вина, яке стане більш солодким та пряним та матиме менше додаткових квіткових ароматів.