Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест shutterstock

Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест

Олена Яценьо

У другій половині січня триває Великий зимовий облік птахів

Третій тиждень січня 2022 року ознаменується кількома цікавими екологічними подіями.

Коротко про кожну з них читайте в щотижневому дайджесті ЕкоПолітики.

Уже в понеділок, 17 січня, стартує друга хвиля "Кліматичних інноваційних ваучерів".

Понад 30 компаній малого та середнього бізнесу можуть отримати до 50 тисяч євро на розроблення кліматичних інновацій, екологічних технологій, що зменшують викиди парникових газів і підвищують ефективність споживання енергії.

Нагадаємо, що 2021 року вже шість українських компаній отримали ваучери на загальну суму майже 240 тисяч євро та впроваджують власні "зелені" інновації у своєму бізнесі.

Доєднатися до зелених інноваторів можливо, якщо компанія впроваджує або розробляє дружні до довкілля технології, є зареєстрованою юридичною особою (приватною компанією) на території України, здійснює свою діяльність щонайменше 1 рік до подачі заявки, належить до малого і середнього бізнесу і готова до співфінансування проєкту в розмірі щонайменше 25% від суми гранту.

Реєстрація здійснюється за онлайн-формою.

Цього дня, 17 січня, з 11:00 до 13:00 також відбудеться презентація дослідження "Мій сусід – сміттєзвалище".

Із серпня по грудень 2021, команда ГО “Еколтава” провела дослідження “Екологічно-соціальна дискримінація населення за фактором проживання біля сміттєзвалища”. Дослідження під кодовою назвою "Мій сусід – сміттєзвалище" відбувалося на прикладі с. Макухівка, що розташоване за 500 м від Полтавського сміттєзвалища.

У межах дослідження фахівці провели аналіз чинного законодавства, ряд глибинних інтерв'ю з жителями, лабораторних досліджень води, встановили датчик якості повітря. Крім того, отримано найкращий іноземний досвід із рекультивації сміттєзвалищ та розроблено рекомендації для українських реалій.

Під час заходу обговорять екологічний і соціальний вплив Полтавського сміттєзвалища на місцевих жителів та дізнаються, чи відбувається порушення права людини на безпечне довкілля.

Окрім виступів дослідницької команди, заплановано провести публічний аналіз води з децентралізованого водопостачання Макухівки. Також очікують на приїзд представників Моніторингової Місії ООН, які стежать за екологічною ситуацією в Україні.

До участі запрошують мерів, депутатів, представників управлінь і департаментів, активістів, науковців, учителів із різних міст України та всіх, кому небайдужа доля довкілля в Україні.

Формат проведення: офлайн у Дія.Бізнес І Полтава, що за адресою вул. Соборності, 45а, 3-й поверх, та онлайн на платформі ZOOM.

Для участі обов'язкова реєстрація. Опісля повинен прийти лист-підтвердження.

Організатор події: громадська організація “Суспільний проєкт Ekoltava".

З 18 до 25 січня триває Великий зимовий облік птахів (Christmas Bird Count).

shutterstock

Він є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним.

Традиція обліковувати птахів зародилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем у руках замість зброї.

За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів. Проводять його й в Україні.

У п'ятницю, 21 січня, відбудеться онлайн-конференція на тему "Екологічні рішення для захисту саду. Досконалий контроль попелиць".

Під час конференції експерти розкажуть багато цікавого, а саме:

  • як зменшити пестицидне навантаження на сад та отримати високий, якісний урожай;
  • як збільшити врожай завдяки покращенню природного запилення;
  • як отримати екологічно чисті та здорові плоди та ягоди.

Організатор події: Summit-Agro Ukraine.

Реєстрацію пообіцяли відкрити зовсім скоро.

Читайте також
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест

Більшість заходів відбудеться в онлайн-форматі та безплатно

Від Дня заповідників до відродження озера: дайджест екоподій 10-16 січня
Від Дня заповідників до відродження озера: дайджест екоподій 10-16 січня

Цього тижня у світі відзначають Міжнародний день заповідників і національних парків