Зеленського закликали посилити покарання за жорстоке поводження з тваринами

Зеленського закликали посилити покарання за жорстоке поводження з тваринами

Катерина Бєлоусова

Штрафи за насильство над тваринами пропонують збільшити до 268 400 гривень

Президента України Володимира Зеленського закликали посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а також ввести основи гуманістичного відношення до тварин у шкільну програму.

Відповідна петиція, зареєстрована на сайті президента України, з 28 вересня набрала понад 11,2 тисячі голосів з необхідних 25 тисяч.

У зверненні наголосили на необхідності законодавчих змін щодо кримінальної та адміністративної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Адже зараз ці положення фактично не застосовуються, а правоохоронці відмовляють у порушенні справ.

Авторка петиції Наталія Феоктистова заявила, що необхідно порівняти відповідальність за навмисне вбивство тварин до відповідальності за навмисне вбивство людини. Завдання побоїв, каліцтва, фізичного болю, залишення тварин напризволяще, зґвалтування або вчинення інших насильницьких дій має нести більш суворе покарання. 

Вона пропонує:

  • включити в обов'язкову шкільну програму навчання про неприпустимість жорстокого поводження з тваринами, рівність їхнього життя та інформування дітей про кримінальну відповідальність;
  • збільшити суму штрафу за насильство над тваринами до щонайменше 268 400 гривень, або перевести всі такі злочини в кримінальний статус. Зазвичай штрафи сягають 3400-5100 грн;
  • посилити кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, встановивши позбавлення волі на строк від 6 до 15 років;

“Тварини є нашими співмешканцями і заслуговують нашу повагу та захист. Посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження є важливим кроком для забезпечення їх прав, – пояснила Феоктистова. – Багато країн у світі вже вживають заходів для посилення кримінальної відповідальності за знущання над тваринами та навмисне вбивство. Україна повинна дотримуватися міжнародних стандартів з цього питання та внести необхідні зміни у законодавство”.

Вона додала, що це також допоможе запобігти знущанню з тварин та відлякуватиме потенційних злочинців. А також сприяти формуванню культури поваги до тварин. Окрім того, люди, які здатні на жорстоке поводження з тваринами, можуть також стати загрозою для людей. 

У петиції зазначили, що посилення відповідальності може сприяти зменшенню загального насильства. Це також створить більше мотивації для правоохоронних органів притягати до відповідальності осіб, які вчиняють злочини проти тварин.

Нагадаємо, зоозахисники звинуватили поліцію в ігноруванні фактів жорстокого поводження з тваринами в одеському дельфінарії “Немо”, де у квітні блогери провели з тваринами фотосесію в готельному номері.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликають освітні відомства припинити роботу гуртка "Основи мисливствознавства" на Львівщині, який пропагує серед підлітків 13-17 років вбивство диких тварин.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України