На Львівщині виник скандал через дитячий гурток, що "пропагує" жорстокість

На Львівщині виник скандал через дитячий гурток, що "пропагує" жорстокість

Катерина Бєлоусова

Екоактивісти переконані, що департамент освіти і науки не мав погоджувати роботу гуртка

Екоактивісти закликають освітні відомства припинити роботу гуртка "Основи мисливствознавства" на Львівщині, який пропагує серед підлітків 13-17 років вбивство диких тварин.

Гурток у львівському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості (ЛОЦЕНТУМ) діє з 2021 року за гроші платників податків, повідомляє громадська організація “Дунайсько-Карпатська Програма” у Facebook.

“Замість формування екологічної культури та гуманного ставлення до тварин, як це прописано у статуті ЛОЦЕНТУМ, гуртківців навчають сприймати диких тварин не як невід’ємну частину природи, а як здобич”, – наголосили екоактивісти.

Вони розповіли, що закон № 3447-IV "Про захист тварин від жорстокого поводження" забороняє пропаганду мисливства в системі дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної і вищої освіти. Однак закон не враховує систему позашкільної освіти, яку здобувають учні.

“Екологічна освіта спрямовується на поєднання раціонального й емоційного у взаємовідносинах людини з природою на базі принципів добра й краси, розуму й свідомості, патріотизму й універсалізму, наукових знань і дотримання екологічного права”, – пояснили в повідомленні.

Автори підкреслили, що елементи жорстокості, які передбачає курс мисливствознавства, може негативно вплинути на підлітків, світогляд та психіка яких ще формуються. Введення елементів жорстокості, зокрема об’єкти полювання, мисливське собаківництво та трофеї, може мати непередбачувані наслідки зміни поведінки дітей щодо: 

  • деформування розуміння принципів емпатії;
  • сприйняття зверхності людини над тваринами;
  • проявів жорстокості, що може підвищити рівень підліткових кримінальних та адміністративних порушень у шкільному середовищі.

Екоактивісти зазначили, що департамент освіти і науки Львівської ОВА не мав погодити роботу даного гуртка, оскільки він не відповідає відповідним законам України і Статуту ЛОЦЕНТУМ. Вони закликали відомство, Депутатську комісію з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради, Міністерство освіти і науки звернути увагу на цю проблему.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на відому зоозахисницю Андріану Байло мисливці подали в суд за образу честі та гідності  з вимогою визнати пост з критикою гуртка "Юних мисливцезнавців" недостовірним і наклепницьким.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України