Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану shutterstock

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Катерина Бєлоусова

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року

Біоенергетична асоціація України UABIO звернулася до президента України Володимира Зеленського та інших посадових осіб щодо законодавчого врегулювання експорту біометану.

Адже український ринок, на відміну від європейського, не має законодавчих стимулів купляти біометан, повідомляє UABIO у Facebook.

В UABIO закликають:

  • ухвалити закон “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану” (законопроєкт №9456);
  • внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №629 "Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі";
  • внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №448 "Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України".

В асоціації підкреслили, що у 2021 році в Україні прийняли закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану" і з того часу розпочалося будівництво біометанових заводів. Наразі вже побудовано два таких заводи, декілька ще будуються. Протягом 2024-2025 років заплановане відкриття 10 нових обʼєктів із потужністю від 1,5 млн м3 біометану на рік кожен.

В повідомленні наголосили, що Україна може стати повноцінним партнером ЄС, адже має надійну газотранспортну мережу і практично невичерпну сировинну базу як аграрна держава. До 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд м3 біометану на рік, а до 2050 р. – до 20 млрд м3. 

“Розвиток галузі неможливий без прискорення роботи державних органів влади в частині законодавчого врегулювання галузі виробництва біометану в Україні. На законодавчому рівні не вирішена проблема з можливістю доставки даного продукту на європейський ринок”, – пояснили в UABIO.

В асоціації додали, що заводи побудовані за кошти інвесторів вимушені зупиняти свою роботу тільки тому, що немає можливості продавати свою продукцію. 

Нагадаємо, радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олексій Рябчин заявив, що вирішення питання щодо розвитку галузі біометану допоможе Україні отримати вищу оцінку від Єврокомісії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, остійний представник Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Яко Сільє заявив, що країна має надавати пріоритет інвестиціям у біогаз, біомасу, сонячну та вітрову енергію.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною
В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною

Біогаз допоможе зменшити викиди від сільського господарства, яке створює 14% світових викидів парникових газів