На Закарпатті розпиляли нафтопровід та отруїли 20 квадратних гектарів землі Shutterstock

На Закарпатті розпиляли нафтопровід та отруїли 20 квадратних гектарів землі

Катерина Бєлоусова

40 цистерн об’ємом 300 тонн кожна порізали на метал

На Закарпатті невідомі розпиляли частину нафтопроводу Самара – Західний напрямок та закопали залишки нафти в ґрунт. Це завдало збитків довкіллю на 34 мільйона гривень.

Забруднено 20 квадратних гектарів землі, повідомляють Факти ICTV.

Трубопровід через Україну до Європи працював до 2008 року. Його резервуарний парк, що знаходиться за два кілометри від закарпатського села Росош, налічує сто цистерн для пального на триста тонн кожна.

Три роки тому систему трубопроводів із великими базами та гігантськими підземними резервуарами почали незаконно розбирати.

“Сорок із них уже встигли порізати на метал. А небезпечні залишки паливно-мастильних матеріалів із ємностей просто закопали у землю”, – йдеться у повідомленні.

Екоінспектори відібрали проби ґрунтів на глибині до трьох метрів. Виявилось, що земля потребує очищення від речовин, які класифікують як надзвичайно небезпечні.

Інспектор із охорони навколишнього природного середовища Держекоінспекції у Закарпатські області Сергій Машкаринець зазначив, що ґрунт вже вивозиться на переробку.

Загалом забруднено 20 квадратних гектарів землі близько місцевого водозабору. Місцеві мешканці стурбовані тим, що отрута може потрапити у потічки та до їхніх криниць.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження, триває слідство.

Про підозру у службовій недбалості повідомили колишньому головному інженеру товариства "Прикарпатзахідтранс". Під час обшуків на цьому підприємстві слідчі вилучили чимало доказів протиправної діяльності.

Речниця СБУ в Закарпатській області Ванда Мільо зазначає, що зловмисники приховано закопували у ґрунт небезпечні відходи від паливно-мастильних матеріалів

“Вони постійно нарощували обсяги цих небезпечних речовин. Наразі встановлюються інші особи, які, можливо, причетні до цієї протиправної діяльності”, – говорить Мільо.

Нагадаємо, збитки від розливу дизпалива внаслідок ДТП в селі Ясенів на Львівщині склали 345 тис. грн.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи