За останні 10 років у світі вбили щонайменше 1733 екоактивістів – дослідження shutterstock

За останні 10 років у світі вбили щонайменше 1733 екоактивістів – дослідження

Катерина Бєлоусова

Найпоширенішими причинами вбивства стали гірничодобувна промисловість, лісозаготівля та агробізнес

За даними міжнародної громадської організації Global Witness з 2012 по 2021 роки було вбито щонайменше 1733 захисники землі та навколишнього середовища.

Їх вбили кілери, на замовлення організованих злочинних груп та їхніх урядів, повідомляє The Guardian.

Понад дві третини цих злочинів сталися в Латинській Америці. Так 342 екоактивістів були вбиті в Бразилії, у Колумбії – 322, у Філіппінах – 270, у Мексиці – 154 та 117 у Гондурасі. 

Однак дослідники вважають, ці цифри значно занижені та не відображають повного масштабу проблеми.

“Гірничодобувна промисловість, лісозаготівля та агробізнес були найпоширенішими причинами вбивства, коли причина була відома”, – підкреслили в матеріалі.

Автори звіту зазначили, що 39% жертв належали до корінного населення громад, а вбивства непропорційно вплинули на країни з низьким рівнем доходу.

"Ми не просто переживаємо кліматичну надзвичайну ситуацію. Ми знаходимося в передгір’ї шостого масового вимирання, і ці захисники є одними з небагатьох людей, які стоять на цьому шляху. Вони заслуговують на захист не лише з основних моральних причин. Майбутнє нашого виду та нашої планети залежить від цього", – сказала індійська екологиня докторка Вандана Шіва у передмові до звіту Global Witness.

У доповіді зазначили, що за цей час було кілька значних перемог екоактивістів. Так у 2021 році в Південній Африці громади корінного населення Дикого узбережжя Східної Капської провінції Південної Африки здобули юридичну перемогу над Shell, змусивши компанію припинити розвідку нафти в місцях розведення китів. Також у  травні 2022 року громади на острові Сангіхе, Індонезія, виграли позов проти канадської компанії, яка планувала видобувати золото на їхньому острові.

Екоактивісти у звіті закликали уряди створити безпечний громадянський простір для захисників навколишнього середовища та сприяти юридичній відповідальності компаній, допомагаючи забезпечити нульову терпимість до насильства проти екоактивістів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, тисячі екоактивістів руху Fridays For Future влаштували скоординований "глобальний кліматичний страйк", з закликом щодо відшкодування шкоду для постраждалих від кліматичної катастрофи.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років