За 2020 рік в екопроєкти ІнГЗКу "Метінвест" вклав 2,6 млрд грн gmk.center

За 2020 рік в екопроєкти ІнГЗКу "Метінвест" вклав 2,6 млрд грн

Інгулецький ГЗК знизив викиди в атмосферу на 5,8%

Компанія "Метінвест" вклала понад 2,6 млрд грн на реалізацію екологічних ініціатив Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату (ІнГЗК) у 2020 році.

Завдяки цим інвестиціям вдалося знизити викиди в атмосферу на 5,8% порівняно з 2019 роком. Про це повідомили в пресслужбі промислової компанії.

За словами представників групи "Метінвест", Інгулецький комбінат реалізує комплексну екологічну програму. Завдяки цьому вдається знизити вплив на довкілля.

Зокрема, торік було проведено низку експериментів, які підтвердили свою ефективність. Уперше на території комбінату висували жито. Злаковими засіяли 6,5 га на першій черзі хвостосховища.

Серед новацій називають збільшення площі блоків, яку обробляють спецреагентом перед вибухом. Нині це 21%, замість 13%. Також замінили закріплювальну речовину: екологи застосовують лексол, а не бішофіт, як це було 2019 року.

Підприємство також проводить полив доріг і поверхонь, що пилують. Для цього використовують 7 гідромоніторів. А в теплий сезон Інгулецький ГЗК додатково орендує ще дві одиниці техніки.

Під час будівництва карт хвостосховища сухі поверхні пляжів фіксують культуральною рідиною – сумішшю насіння ріпаку і корисних речовин (азоту, калію, фосфору, органічних полімерів). А для закріплення карт підприємство почало використовувати екофіксатор PG-100.

Окрім того, озеленюють мікрорайон Інгулець, проммайданчик ІнГЗК, а також висаджують дерева і чагарники в селищі Вільний. Триває робота і з науковими організаціями. Нині на Інгулецькому ГЗК проходить екологічний аудит, за результатами якого буде розроблено програми з найбільш раціональними рішеннями для зниження впливу на довкілля.

Зазначається, що для зниження техногенного навантаження на довкілля криворізькі підприємства "Метінвесту" системно реалізують екологічні проєкти із застосуванням сучасних підходів і технологій. Як писала ЕкоПолітика раніше, на виконання комплексу екозаходів у Кривому Розі 2020 року компанія "Метінвест" спрямувала 8 мільярдів гривень.

Читайте також
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень