Які акумулятори можна ввозити без мита shutterstock

Які акумулятори можна ввозити без мита

Ганна Велика

Якщо пристрій невеликої потужності, податки, як і раніше, доведеться заплатити

Установки зберігання енергії (акумулятори) потужністю більше ніж 300 Вт змінного та/або постійного струму та окремі літій-іонні комірки ємністю більше ніж 200 А/год звільняються від ввізного мита та ПДВ на період дії воєнного стану в Україні.

Державна митна служба дала роз’яснення стосовно того, які прилади для зберігання енергії (акумулятори) можна ввозити без мита на територію України.

У відомстві нагадали про нові правила, які почали діяти після набуття чинності законами №3854-ІХ та №3853-ІХ, які звільняють від ввізного мита та ПДВ енергетичне обладнання.

Так, відповідно до цих законів, товари, які ввозяться на митну територію України та класифікуються за кодом 8507 60 00 00 УКТЗЕД звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ. Виключення зробили для установок зберігання енергії потужністю менш ніж 300 Вт змінного та/або постійного струму та окремих літій-іонних комірок ємністю менш ніж 200 А/год.

Відповідно до нового законодавства під пільгове ввезення підпадають:

  1. Портативні зарядні пристрої потужністю 300 Вт і більше. Тому акумулятори потужністю, наприклад, 128 Вт або 200 Вт будуть оподатковуватись, як і раніше.
  2. Повербанки потужністю 300 Вт і більше. Пристрої з вищою потужністю автоматично підпадають під дію нових законів і митні платежі з них не стягуються.
  3. Літій-іонні комірки ємністю більш ніж 200 А/год. Якщо акумулятор складається з однієї або більше послідовно з’єднаних електрохімічних комірок (їх часто називаються "акумуляторними батареями") і має ємність більше ніж 200 А/год, він також не підлягає оподаткуванню.

У Держмитслужбі попередили, що окремі літій-іонні комірки ємністю менш як 200 А/год НЕ підпадають під дію вказаних законів.

shutterstock

Те саме стосується, наприклад, портативної зарядної станції потужністю 200 Вт/ємність 151 Вт/год (40800 мА/г) та повербанка потужністю 100 Вт та ємністю 40000 мА/г, які НЕ підпадають під дію вказаних законів.

shutterstock

Як раніше повідомляла ЕкоПолітика, 27 липня 2024 року набули чинності закони №3854-ІХ та №3853-ІХ про звільнення від мита та ПДВ ввезення в Україну обладнання для енергетики.

Читайте також
Що не варто робити з акумулятором, аби він не вибухнув
Що не варто робити з акумулятором, аби він не вибухнув

Нагадуємо основні застереження при користуванні

В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters
В Європі закінчилася енергетична криза – Reuters

Зокрема, на коригування ринків вплинула надзвичайно м’яка осінь у Північно-Західній Європі у 2023 році

Європа уникне повторення енергетичної кризи взимку 2023-2024 років – дослідження
Європа уникне повторення енергетичної кризи взимку 2023-2024 років – дослідження

Зміни в енергетичній динаміці Єврозони свідчать про стратегічний поворот до альтернативних джерел енергії