Як контролюється забруднення земель і підземних вод підприємствами: досвід ЄС shutterstock

Як контролюється забруднення земель і підземних вод підприємствами: досвід ЄС

Ганна Велика

Процедура захисту ґрунтів включає періодичний моніторинг їхнього стану

Директива 2010/75/ЄС про промислове забруднення передбачає підготовку підприємством базового звіту про стан земель та підземних вод до початку його роботи. Він подається до уповноваженого органу разом із заявою на отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Цю, а також іншу детальну інформацію щодо вимог 75-ї Директиви Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розмістило у Telegram.

У відомстві розповіли, що базовий звіт дає змогу порівняти, наскільки змінився стан земель та підземних вод з початку роботи промислового підприємства та після завершення його діяльності.

Як забезпечується охорона ґрунтів від забруднення внаслідок виробничої діяльності на практиці, у міністерстві показали на прикладі Чехії. Ця європейська країна вже імплементувала Директиву 2010/75/ЄС в національне законодавство.

Вимоги до операторів промислових установок, функціонування яких може спричинити забруднення земель та підземних вод, у чеському законодавстві наступні:

  1. Оператор має забезпечити підготовку базового звіту і подати його разом із заявою на отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу. Звіт готують кваліфіковані фахівці, які мають відповідний державний сертифікат.
  2. Після завершення експлуатації установки оператор оцінює стан забруднення земель та підземних вод небезпечними речовинами. Якщо порівняння з базовим звітом вказує на значне забруднення в процесі експлуатації установки, оператор має профінансувати заходи з усунення забруднення і привести ділянку до стану, описаного в базовому звіті.
  3. На етапі подачі заявки оператор має зазначити заходи щодо запобігання аваріям та їх можливим наслідкам, усунення ризиків можливого забруднення навколишнього середовища та загрози здоров'ю людей.
  4. В інтегрованому довкіллєвому дозволі вказуються ліміти викидів, процедури запобігання скидам у ґрунти та підземні води, методи моніторингу земель та підземних вод.
  5. Уповноважений орган встановлює мінімальну періодичність моніторингу стану земель принаймні один раз на 10 років та стану підземних вод – один раз на 5 років. В окремих випадках можуть бути встановлені й коротші періоди.

У Міндовкілля розповіли, що в Чехії існують приватні компанії, які професійно займаються рекультивацією забруднених ділянок. Їхні послуги замовляють підприємства, яким не вдалося уникнути забруднення земель та підземних вод в процесі своєї діяльності.

На початку жовтня ЕкоПолітика інформувала про 3 головних оновлення у Директиві ЄС про промислове забруднення.

Читайте також
Промисловці назвали два найбільш нагальні кроки у реформі надрокористування
Промисловці назвали два найбільш нагальні кроки у реформі надрокористування

Також підняли вкрай актуальну тему щодо підготовки до повноцінного впровадження СВАМ з початку 2026 року

Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами
Активісти звернули увагу Міндовкілля на проблему з аукціонами на користування надрами

Також вони вказали на можливу корупційну складову

Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді
Посадовця судитимуть за більш ніж 100-мільйонні збитки, завдані Полтавській громаді

Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років

Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування
Екологи попередили про систематичні проблеми з дозволами на надрокористування

Виявилося, що іноді вони загрожують стабільному водопостачанню для сотень тисяч українців