Як на Тернопільщині за кілька років налагодили збір і сортування сміття Shutterstock

Як на Тернопільщині за кілька років налагодили збір і сортування сміття

Людмила Гончаренко

Пластик і папір пресують та відправляють у Дубно, а скло скуповують місцеві підприємці

У Шумській громаді на Тернопільщині всього за декілька років налагодили збирання та сортування сміття. Відсортоване сміття продають, а побутові відходи від будинків – централізовано вивозять на смітник. Про це пише Українська правда.

Раніше у місті Шумськ "роздільне збирання" сміття було представлено двома контейнерами для пластику та скла, які стояли під відкритим небом. Тому місцеві жителі спалювали сміття або ж вивозили його на несанкціоновані смітники. За кілька років ситуація змінилась: майже третина мешканців підписали договори на вивезення сміття, а в громаді облаштували 26 контейнерних майданчиків і встановили 78 контейнерів для роздільного збирання твердих побутових відходів. За рахунок державної субвенції купили сміттєвоз, а за кошти місцевого бюджету встановили контейнерні павільйони, щоб захистити сміття від опадів.

Впровадження роздільного збору сміття відбувалось поступово. Для початку у громаді розробили карту та разом зі старостами почали опитування за допомогою IT-інструменту DOBRE.Pytannya. Опитування дало змогу виявити потреби людей в кожному населеному пункті, їх задоволеність послугою, готовність користуватися послугою. Щоб заохочували людей, в громаді безкоштовно пропонували контейнери за умови підписання договору. Спочатку запровадили послугу у 12 селах, де понад половина мешканців були готові підписати договори на вивезення сміття. Наразі послуга доступна і в 6 населених пунктах другої черги. 

Користування контейнерними майданчиками для жителів безкоштовне. За вивіз сміття від домогосподарств на початку запровадження послуги люди платили комунальному підприємству по 8 гривень у місяць, зараз тариф підняли до 14,8 гривень у місяць.

Побутові відходи домогосподарств вивозять на полігон твердих побутових відходів. Відсортоване сміття (скло, пластик, папір) із контейнерних майданчиків громада продає. Пластик і папір пресують та відправляють у Дубно, що розташоване неподалік громади. Скло скуповують місцеві підприємці, які його переробляють. 

"Те, що заробляємо від сміття – вкладаємо у розвиток комунального підприємства та послуг, яким воно займається", – додає начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Шумської міської ради Ігор Ткачук. 

Наразі Шумська громада Тернопільської області стала взірцем впровадження послуги поводження із твердими побутовими відходами. 

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика публікувала покрокову інструкцію: як організувати роздільний збір відходів у громаді.

Читайте також
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця

Така система опалення нагріває три кімнати площею 78 м2 за пів години

На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця
На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця

Чоловік просив у позові відмовити товариству мисливців та рибалок в повному обсязі та стягнути з нього понесені ним витрати

На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після
На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після

Це один із найунікальніших серед усіх проєктів за програмою "Енергодім"

У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото
У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото

Фахівці відібрали на дослідження зразки ґрунту та води