Як Львів вирішує проблему з органічним сміттям  Shutterstock

Як Львів вирішує проблему з органічним сміттям 

Людмила Гончаренко

Зіпсовані продукти і залишки їжі тепер переробляють на компост

У Львові не перший рік гостро стоїть проблема з відходами, зокрема, через відсутність свого сміттєзвалища. Але у минулому році місто зробило один із кроків на шляху до zero waste, запустивши першу в Україні станцію компостування органічних відходів. 

З початку 2020 року на станції вдалося переробити 5694 тонни органічних відходів, з них 1598 тонн – це харчові, а 3736 тонн – садові.

Про це повідомляє Центр управління відходами на своїй сторінці у Фейсбук.

У 2020 році компост, який утворився із переробленої органіки, мешканці міста могли взяти безкоштовно для потреб свого господарства. Також його можна використовувати як добриво для клумб, насаджень, парків, скверів. А вже цього року перші 50 тисяч тонн компосту продали через систему ProZorro.

Як працює станція компостування органіки?

  • спочатку органічні відходи потрапляють в компост-контейнери, де вони знезаражуються,
  • потім отримане висипають на майданчик для дозрівання компосту,
  • далі аератор німецької фірми Backhus збагачує киснем і вологою цю масу, роздроблює та перемішує її,
  • за вісім тижнів ми отримуємо знезаражений і без запаху компост, який є або ґрунтом, або добривом (залежно від того, що компостувалося).

Питанням компостування органіки у Львові займається ЛКП "Зелене місто". Наразі підприємство веде активну кампанію зі сортування відходів і збору органіки, проводяться навчання щодо правильного сортування органічних відходів, також детальні інструкції розміщені і на самих баках.

В спеціальні коричневі контейнери (баки) для органіки, що встановлені вже на понад 1000 локацій, львів’яни можуть викидати такі відходи, як залишки сирих овочів і фруктів, опале листя, шкаралупу сирих яєць, зів'ялі квіти, заварку від чаю, скошену траву.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, що у Львові лабораторія ресайклінгу Zelenew переробляє відсортований пластик на посуд.

Читайте також
Купи лише доставку: як екопроєкт у Чилі дарує брендовий одяг і очищує пустелю Атакама
Купи лише доставку: як екопроєкт у Чилі дарує брендовий одяг і очищує пустелю Атакама

Він висвітлює вплив індустрії моди на навколишнє середовище та спонукає до переосмислення сучасних моделей надвиробництва та споживання

18 березня відзначають Всесвітній день переробки: цікаві факти про цей день
18 березня відзначають Всесвітній день переробки: цікаві факти про цей день

Лише незначна частина з мільйонів тонн відходів, які щодня генерує сучасний світ, потрапляє на переробку

Облік відходів за новим законом: PAEW повідомила про кричущу проблему в ЕкоСистемі
Облік відходів за новим законом: PAEW повідомила про кричущу проблему в ЕкоСистемі

Через технічну неготовність платформи підприємства ризикують втратити дозволи та ліцензії 

Міндовкілля хоче спростити умови отримання дозволу на обробку відходів: кого це стосується 
Міндовкілля хоче спростити умови отримання дозволу на обробку відходів: кого це стосується 

Маємо чергові “милиці”, які відомство підставляє, аби запобігти колапсу у сфері поводження з відходами