WWF збирає кошти на порятунок зубрів від вимирання у нацпарку "Залісся"   Ola Jennersten / WWF Sweden

WWF збирає кошти на порятунок зубрів від вимирання у нацпарку "Залісся"  

Ганна Велика

Всі самці місцевого стада загинули

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) збирає €10 000 на операцію з переселення двох зубрів-самців із Вінницької області до Національного природного парку "Залісся". Це потрібно, аби врятувати місцеве стадо зубрів від вимирання, адже усі 4 його дорослі самці загинули на початку повномасштабного вторгнення.

Про це розповідає Euronews.

Субпопуляція "Залісся" – одна із семи в Україні, до початку війни нараховувала 21 дорослого. Повномасштабне вторгнення створило нові загрози для диких тварин. Їхня домівка разом із прилеглими селами стала зоною запеклих боїв у перші місяці війни.

У березні 2022 року було знищено значну частину огородженої території заповідника площею 148 кв. км. Усі 4 дорослі самці зубра були вбиті, повідомляє відділ WWF у Центральній та Східній Європі.

За даними Європейського товариства дикої природи, зубри дуже вразливі й "безпорадні з точки зору порятунку свого життя під час ракетного обстрілу" через свої громіздкі розміри та реактивну поведінку. Великі ссавці, такі як зубри, також знаходяться під загрозою наземних мін.

Ola Jennersten / WWF Sweden

Двоє самців зубрів із Вінницької області можуть врятувати стадо, кажуть фахівці з дикої природи. Але для цього тваринам доведеться подолати близько 300 км – складну подорож, яку вони не зможуть здійснити самотужки.

WWF в Україні працює над отриманням дозволу від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на початок робіт, оскільки зубри занесені до Червоної книги України як вид, що перебуває під загрозою зникнення.

Благодійна організація планує переселити зубрів до вересня у співпраці з науковцями, які оберуть самців і метод відлову. Також потрібні ветеринари, щоб спостерігати за тваринами, будувати вольєри та запасатися їжею, а це все коштує грошей.

"Переселення будь-якої тварини, навіть домашньої, потребує ретельної підготовки та часу. Переселення найбільшої наземної тварини Європи потребує року скоординованих дій і початкових €10 000. Зубри потребують нашої допомоги", – каже Богдан Вихор, виконавчий директор WWF в Україні.

Як розповідала ЕкоПолітика раніше, румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем. Також ми повідомляли, що на Закарпатті зустріли зубрів, яких вважали зниклими.

Читайте також
Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео
Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео

Їхня дорога до Валенсії тривала 36 годин

В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 
В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 

Вчені розповіли про позитивну динаміку зростання популяцій

Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині
Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині

Вони займаються як евакуацією, так забезпечують і харчуванням та лікуванням тих пухнастиків, які залишаються поряд із зоною активних бойових дій

Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем
Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем

Ці тварини стали несподіваними союзниками у боротьбі з кліматичними змінами