Вирубки дерев у Чорнобильському заповіднику: працівників оштрафували на 510 грн

Вирубки дерев у Чорнобильському заповіднику: працівників оштрафували на 510 грн

Ганна Велика

Порушення у зоні відчуження мають систематичний характер і мізерні штрафи їх не зупинять

Під час рейду 11 жовтня екоінспектори спіймали працівників державного спеціалізованого підприємства “Північна Пуща”, які без документів вивозили деревину з території Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника, і винесли дві постанови на 510 грн кожна.

Про це повідомили у Державній екологічній інспекції (ДЕІ) Столичного округу.

Тракторист держпідприємства вивозив на склад деревину породи сосна об’ємом 7,2 куб. м з кварталу 57, виділу 3 Корогодського лісництва. Він не мав на це жодних документів: ані товарно-транспортної накладної, ані бирок.

Майстер лісу ДСП "Північна Пуща" не оформив відповідні документи на лісопродукцію. Тому на нього та на тракториста інспектори ДЕІ склали два протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 64 КУпАП та винесли дві постанови про штраф у розмірі 510 грн кожен.

Величезний корупційний бекграунд “Північної Пущі” дозволяє припустити, що практика вивезення деревини без документів є на держпідприємстві щоденною та рутинною, просто зрідка її свідками стають екоінспектори.

Варто нагадати, що у вересні 2022 року тогочасний міністр захисту довкілля Руслан Стрілець пообіцяв, що “буде повністю припинена діяльність ДСП "Північна Пуща", яка пов'язана із веденням лісогосподарства”. Як бачимо, минуло два роки, а вона продовжується.

У 2024 році Державна аудиторська служба перевірила діяльність ДСП “Північна Пуща” та приголомшила загальною сумою збитків у 264 млн грн. Зокрема, серед порушень перевіряльники зазначили протиправне знесення сторічних дерев на 120 млн грн під виглядом “санітарних рубок”.

Фахівці Держаудитслужби також з’ясували, що через неефективне управління підприємство потерпає від хронічного недофінансування, більшість активів “Північної Пущі” списані або втрачені, а укладання невигідних контрактів призвело до багатомільйонних збитків. Підприємство має велику заборгованість по зарплатах для працівників, але це не завадило ДСП збільшити витрати на надмірні надбавки керівництву.

Один із лісопатрульних автомобілів високої прохідності з пожежним обладнанням вартістю майже 1 млн грн, який придбали для "Північної Пущі" за бюджетні кошти, взагалі просто зник.

Читайте також
На хабарі у $65 000 “погорів” керівник нацпарку на Буковині 
На хабарі у $65 000 “погорів” керівник нацпарку на Буковині 

Тепер йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна

У нацпарках діють масштабні тіньові схеми продажу деревини, – колишні співробітники
У нацпарках діють масштабні тіньові схеми продажу деревини, – колишні співробітники

Виявилося, що тільки четверта частина закладів публічно звітує про об’єми рубок та вартість проданих дерев

Лісівники рубають старі ліси без жодних документів, – УПГ
Лісівники рубають старі ліси без жодних документів, – УПГ

У толеруванні таких незаконних дій активісти звинувачують керівництво ДП "Ліси України"