Виробництво зеленої сталі в Україні може зменшити глобальні викиди вуглецю shutterstock

Виробництво зеленої сталі в Україні може зменшити глобальні викиди вуглецю

Катерина Бєлоусова

Україна зможе замінити росію та Китай на європейських ринках в низці секторів

Проєктна координаторка Офісу реформ Кабінету міністрів Марина Денисюк заявила, що створення нових виробництв зеленої сталі в Україні, зокрема під час повоєнного відновлення, допоможе галузі позбутися частини непрямих викидів Scope 3.

Україна має значну кількість сировини та потенціал виробництва 140 ГВт вітрової та 100 ГВт сонячної енергетики, зокрема для виробництва водню, що необхідно для виробництва зеленої сталі, розповіла вона на національному щорічному конгресі енвайронменталістів: “Екологічна безпека бізнесу-2023. Громади у відновленні довкілля”.

"Зелена сталь буде в нас, бо в нас є для цього сировина, – наголосила Денисюк. - Навіщо викиди Scope 3, навіщо викиди від транспортування? Йдіть до нас, будуйте нові виробництва вже в Україні. Адже в нас є все необхідне".

Як відомо, наразі єдиною промисловою технологією виробництва зеленої сталі є виплавка в електродугових печах з використанням лому як сировини.

Варто зазначити, однією з основ декарбонізації промисловості є скорочення викидів парникових газів у ланцюжках створення вартості, а саме прямі викиди Scope 1 та 2, а також непрямих (Scope 3). До них належать викиди на які компанії безпосередньо не впливають і які повʼязані з придбаними товарами та послугами. Тобто виробництво зеленої сталі у безпосередній близкості до сировини допоможе у глобальній боротьбі зі зміною клімату.

Окрім того, зелений перехід промисловості дозволить компаніям за межами ЄС не сплачувати вуглецеве мито CBAM та не купувати квоти на викиди вуглецю в блоці.

Денисюк наголосила, що Україна зможе замінити росію та Китай на європейських ринках в низці секторів, адже має для цього всі базові компоненти.

Як відомо, група Metinvest у червні 2023 року заявила про намір виробляти DRI-продукцію, тобто зелену сталь, на своїх відбудованих заводах у Маріуполі та Авдіївці, що на Донеччині, після деокупації. А також долучитися до зеленого переходу України та Європи.

“Великою перевагою є те, що  в Україні видобувають магнетитову залізну руду, яку можна збагачувати до якості DRI та HBI [гарячебрикетоване залізо – ред.] за вже відомими технологіями. Все, що для цього потрібно, – це енергія”, – сказав генеральний директор компанії Юрій Риженков.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може бути і обов’язково стане зеленим енергетичним хабом для Європи.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки