Війна змусила дельфінів зимувати біля узбережжя Одещини – еколог facebook.com/rusevivan

Війна змусила дельфінів зимувати біля узбережжя Одещини – еколог

Катерина Бєлоусова

Науковці хочуть створити великий чорноморський резерват для захисту дельфінів від наслідків війни

На Одещині в акваторії Чорного моря поблизу національного природного парку "Тузлівські лимани" науковці та місцеві жителі помітили дельфінів, які вимушено залишилися на зимівлю.

Зазвичай вони зимують на глибинах біля Криму, Грузії та Туреччині, проте через наслідки російської агресії залишилися на мілководді Північно-Західної частини Чорного моря, де дуже мало їжі, повідомляє еколог нацпарку "Тузлівські лимани" Іван Русєв у Facebook.

Він пояснив, що через вплив сонарів і бомбардування, багато тварин загинули та отримали контузії від потужних вибухів. Такі “контужені та самотні” тварини вимушені залишитися на зимівлю біля "Тузлівських лиманів".

Русєв наголосив, що наразі китоподібним Чорного та Азовського морів як ніколи потрібен захист від наслідків війни. Тому співробітники нацпарку спільно з науковцями Інституту зоології та Українського товариства охорони птахів подали до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів пакет документів щодо створення великого по площі чорноморського резервату в Північно-Західній акваторії.

“Війна, яка вкрай негативно вплинула на чисельність дельфінів та на їх плодючість в майбутньому, все одно закінчиться, і дельфінам, як і нам людям потрібен безпечний дім у морі для відтворення. А безпечний дім там, де взагалі нема браконьєрства і рибальства, – сказав еколог. – Створення чорноморського резервату для дельфінів – це прямий обов’язок держави.”

Він зазначив, що без створення резервату існують значні ризики втрати популяції дельфінів, що вже сталося з тюленями-монахами. Це може призвести до втрати всієї екосистеми Чорного моря.

Русєв підкреслив, що збільшення територій природно-заповідного фонду є частиною  Угоди про асоціацію України з ЄС.

Нагадаємо, в Одеській області прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом екоциду, а саме масову загибель дельфінів через військову агресію росіян.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні через повномасштабне вторгнення росії на берег Чорного моря викинуло тисячі мертвих дельфінів. І це лише мала частина руйнівних наслідків.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків