Війна не завадила реалізації екологічної програми на Північному ГЗК metinvest.media

Війна не завадила реалізації екологічної програми на Північному ГЗК

Олена Яценьо

Підприємство активно впроваджує заходи з пилопридушення на хвостосховищі

На Північному гірничо-збагачувальному комбінаті (ГЗК), що розташований у Кривому Розі на Дніпропетровщині й належить групі "Метінвест", попри війну в повному обсязі реалізують міську екологічну програму.

Як на промислових об’єктах комбінату виконуються заплановані екологічні проєкти — дізналися фахівці Управління екології виконкому Криворізької міськради, повідомляє пресслужба компанії.

"В умовах воєнного часу екологічна програма на Північному ГЗК залишається незмінною. Для зниження викидів в атмосферу ми використовуємо внутрішню і зовнішню гідрозабійки, застосовуємо неелектричні системи ініціювання, безтротилові вибухові речовини. До початку поливального сезону підготували гідромонітори й іншу спецтехніку. Плануємо й далі провадити експерименти з вибору оптимального варіанта зв’язуючої речовини для закріплення сухих карт", — розказав начальник відділу навколишнього середовища ПівнГЗК Олексій Степаненко.

Зазначається, що підприємство активно реалізує заходи з пилопридушення на хвостосховищі. Окрім намиву карт і покриття їх хімічними реагентами, екологи застосовують зелені технології. Торік досягли позитивного результату під час експериментального висадження жита на території площею 6 гектарів. Тож цього сезону планують озеленити ще 31 гектарів сухих карт і відкосів дамби. Злаковими засіяли й скельний привантаж і посадили на ньому 2,5 тисячі кущів.

Для зниження концентрації пилу вздовж центральної дороги на Жовті Води цієї весни висадили кущі винограду сорту Вічі. Він невибагливий у догляді, швидко розростається та утворює зелений килим. На узбіччі прийнялися й торішні сосни, дерева та кущі. За останні три роки на території ПівнГЗК та в санітарно-захисній зоні Першотравневого кар’єру висадили майже 25 тисяч хвойних і листяних рослин.

З весни й до пізньої осені на комбінаті цілодобово здійснюють полив технологічних доріг і забоїв у кар’єрах. Борються з пилом й на міських дорогах. Щовівторка та щочетверга машини комбінату поливають міські вулиці.

За словами начальниці відділу з охорони навколишнього середовища Управління екології Криворізької міськради Дарії Шихової, завдяки реалізації підприємствами заходів міської екологічної програми з 2015 року концентрація пилу в Кривому Розі знизилася вдвічі.

Вона додала, що у співпраці з науковцями впроваджують нові технології в гірничих роботах. У результаті з кожним роком збільшуються площі закріплених карт хвостосховища, санітарно-захисних зон і кількість зелених насаджень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату (ІнГЗК), що входить у групу "Метінвест", засіяли травами вертикальний укіс відвалу № 1 з боку Інгульця.

Читайте також
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях