Відключення світла більше “не лякає”: в Україні встановлять СЕС для 6 лікарень shutterstock

Відключення світла більше “не лякає”: в Україні встановлять СЕС для 6 лікарень

Катерина Бєлоусова

Сонячна електростанція у Звягелі, що на Житомирщині, вже забезпечує реанімаційне, пологове відділення, інші корпуси

В Україні екоактивісти з громадської організації “Екоклуб” реалізують проєкт зі встановлення сонячних панелей для безперебійної роботи 6 медичних закладів.

Йдеться про лікарні у Київській, Житомирській, Сумській, Харківській областях та деокупованій частині Херсонщини, повідомляє Суспільне.

Комунікаційниця “Екоклубу” Юлія Гузій розповіла, що генератори для заживлення критичної інфраструктури є своєрідним “вогнегасником”, тобто швидким рішенням в кризовій ситуації. Проте вони працюють близько року та потребують пального для роботи.

“Одним із варіантів є встановлення сонячних панелей для українських лікарень. Це довготермінове рішення у кризовій ситуації. В рамках нашої кампанії ми вже встановили сонячну електростанцію у Звягелі, це Житомирська область, її потужність 32,4 кВт,” – сказала Гузій.

Вона зазначила, що середній гарантійний термін роботи сонячної електростанції сягає 20 років. СЕС в лікарні Звягеля в сонячний день виробляється 250 кВт електроенергії. До встановлення сонячної електростанції генератор забезпечував лікарню на 70% від потреби.

"Зараз ця сонячна електростанція дає додаткову потужність, ці 30%. Тому реанімаційне, пологове відділення, інші корпуси лікарні будуть забезпечені живленням навіть, коли повністю зникне електроенергія і лікарня буде від'єднана від електромережі", — зазначила вона.

Зазначається, що проєкт і встановлення СЕС у медичних закладах реалізується разом із Solar energy association of Ukraine у партнерстві з Global Solar Council.

"До нас можуть звертатися медичні заклади. Зокрема, зараз “Екоклуб” розробляє техніко-економічні обґрунтування для громад, для закладів критичної інфраструктури. Це документ, де наші експерти прораховують, чи потрібно встановлювати сонячні панелі, якої потужності, чи зможуть вони покрити всю потребу в електроенергії", – додала Гузій.

Нагадаємо, на Житомирщині у місті Звягель на даху районної лікарні встановили сонячні панелі, які вже частково забезпечують потреби медзакладу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині в селі Горенка, що у Бучанському районі, на даху пошкодженої російськими військами амбулаторії встановили сонячну електростанцію та тепловий насос "ґрунт-вода" для опалення.

Читайте також
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус

Близько чверті з них разом із електростанціями одержать також установки по зберіганню енергії

Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт