Рятує життя під час війни: для лікарні на Житомирщині встановили СЕС за кошти благодійників

Рятує життя під час війни: для лікарні на Житомирщині встановили СЕС за кошти благодійників

Лариса Гембарська

Коли місто залишилося на 30 годин без електроенергії, то у лікарні все працювало в звичному режимі

Останні півроку Україна потерпає від того, що ворог цілеспрямовано знищує критичну інфраструктуру нашої держави. Особливо важко в таких умовах працювати лікарням, де відключення електроенергії може вартувати людського життя. Життєво необхідно у таких випадках мати надійні і стабільні джерела електроенергії. Саме завдяки сучасній сонячній електростанції нині впевнено і стабільно, незалежно від планових та аварійних відключень електромережі, працює районна лікарня у місті Звягель Житомирської області. І хоч сонячна станція поки що лише частково забезпечує потреби лікарні, проте це вже перший крок до енергетичної безпеки. 

Як же районній лікарні з досить обмеженим бюджетом вдалося отримати та встановити сонячну електростанцію, яку потужність вона може видавати та які перспективи вбачає керівництво медичного закладу у подальшому впровадженні таких технологій — розбиралася ЕкоПолітика.

Звягель (колишній Новоград-Волинський) розташований на річках Случ та Смолка, обабіч траси Київ-Чоп, однаково віддалений від Рівного та Житомира. Цікаво, що тут, на рівні громади, у співпраці з місцевою владою, вже більше десяти років активно займаються залученням різноманітних екопрограм та міжнародних грантів, енергозберігаючих технологій, забезпеченням як критичної інфраструктури, так і житлового сектору, альтернативними джерелами енергопостачання. Такі напрацювання, завдяки небайдужим і прогресивним еко-активістам, з’явилися задовго до початку повномасштабної війни і нині ця робота активно триває. Саме завдяки цьому місцева лікарня може працювати стабільно і незалежно від відключень електромережі, адже їй вдалося отримати власну сонячну електростанцію.

Таким чином лікарня забезпечує поки що частину власних потреб. Детальніше про це розповів генеральний директор Звягельського міськрай ТМО Василь Борис.

"Залучити проєкт до Звягеля було ініціативою заступника міського голови Ірини Гудзь, яка вже багато років дуже активно працює в напрямку залучення грантів по енгергозбереженню та запровадженню альтернативних енергоджерел на теренах нашого міста. Для міського бюджету, як і для бюджету лікарні, цей проєкт не коштував жодної гривні. Станція придбана за кошти благодійників. Зокрема, гроші для закладу зібрали на благодійному марафоні у США та передали українським активістам для розвитку енергобезпеки. До нас звернулися з пропозицією встановити у лікарні таку станцію — і ми цю пропозицію підтримали. Адже, зрозуміло, що альтернативні джерела енергопостачання — це вимога часу, тож не було жодних вагань. Постало єдине питання — де розмістити ці сонячні панелі — на землі, чи на будівлі. Зрештою, було прийнято рішення змонтувати сонячну станцію на даху одного з наших лікарняних приміщень", — розповів він.

За словами головного лікаря, від задуму до реалізації проєкту минуло не більше двох місяців.

"Десь у жовтні, коли по всій нашій державі почалися  бомбардування, що викликали тривалі проблеми з енергопостачанням, ми подали таку заявку, а вже у грудні 2022 року станція почала працювати. Я щиро вдячний усім, хто долучився до впровадження цього проєкту. Також хочу зазначити, що нам поставили дуже якісну і сучасну сонячну електростанцію. Про це свідчать фахівці, які можуть дати професійну оцінку в таких питаннях", — додав Борис.

Потужність такої станції 32 кВт, які вона буде виробляти в сезон найбільшої сонячної активності — з березня по жовтень. Взимку — менше. На даний час, поки сонця немає, хмарно, сніг, станція виробляє близько 10 кВт. Це також дуже важливо, адже кожна зекономлена гривня піде на вирішення інших важливих питань лікарні – як от закупівлю медикаментів чи необхідного медичного обладнання.

Поки що всю вироблену енергію будуть передавати в загальну мережу, акумулювати не будуть, бо лікарня не має акумулятора. Дана станція, як повідомили нам медики, уже виробляє електроенергію для найбільш важливих і критично залежних відділень — хірургічного і пологового та реанімаційного корпусу.

По всіх розрахунках лікарня завдяки цій станції економитиме понад 450 тисяч гривень в рік. При загальному споживанні електроенергії на 2,5-3 мільйони гривень. А загальна вартість проєкту 840 тисяч гривень. Таким чином весь проєкт має окупитися всього за три роки.

Кошти на встановлення СЕС для лікарні отримала громадська природоохоронна організація “Екоклуб” у рамках кампанії “Sustainability4Ukraine” від CSR.Ukraine та Dobro.UA. Це 24-годинний вебатон, під час якого організації зі всього світу проводити лекції на тему сталого розвитку та заохочували слухачів до збору коштів. Загалом у рамках вебатону "Екоклуб" отримав 840 тисяч гривень.

Наразі основним джерелом аварійного енергопостачання звягельської лікарні є генератори. Найбільший з них має потужність 110 кВт і ще шість генераторів менш потужних — від семи до двох з половиною кВт.

Звягельські медики дуже сподіваються, що проєкт матиме продовження. Адже по цій темі Екоклубом було знято фільм, який транслювався в багатьох країнах Європи. Там розповідається про позитив і велику потребу медичних закладів України у таких станціях. Однак лікарі зазначили на широкий загал, що там немає ще одного компоненту — акумулюючої батареї. Даний проєкт не передбачав такої, а її ціна — майже така ж як і станції — 800 тисяч гривень. Завдяки цьому фільму, який був перекладений на англійську мову, знайшлися благодійники, які пообіцяли допомогти поставити необхідні батареї. І це було б дуже добре, адже при відключенні, лікарня би мала свою електроенергію, без застосування генераторів.

Однак, і на даний час сонячної станції достатньо для того, щоб забезпечити освітлення і роботу найбільш необхідних вузлів медичного закладу — холодильників, реанімації, операційних.

Василь Борис розповів нам, що місцева лікарня жодного разу не постраждала від відключень електроенергії, адже навіть коли по всій Україні 12 жовтня було тривале відключення і Звягель залишився на 30 годин без електроенергії, то у лікарні все працювало в звичному режимі. Адже генератор тут придбали ще в серпні місяці. Вже тоді стало зрозуміло, що є така загроза як відключення електроенергії.

Нині до цього генератора підключений повністю хірургічний корпус — хірургічне, пологове, відділення інтенсивної терапії новонароджених, повністю інфекційні відділення, реанімація, блоки інтенсивної терапії у кардіологічному і неврологічному відділенні, операційна в гінекології, дитяче відділення, гемодіаліз. І нещодавно підключили ще травматологію.

Але це тимчасовий вихід з критичної ситуації, адже майбутнє — саме за сонячною електроенергією. В цьому напрямку і планують працювати звягельці.

"Ми реалісти і ми розуміємо, що генератори потрібні, одночасно генератори — це не рішення надовго, енергія з генераторів коштує дорого. Сонячні станції працюватимуть 20 років", — каже з цього приводу експерт з енергетичних питань ГО "Екоклуб" Дмитро Сакалюк.

Ми розповіли вам, як на прикладі одного райцентру, невеликої районної лікарні, з допомогою сонячної станції та інших альтернативних джерел електроенергії вирішують життєваважливі проблеми. І є великі сподівання, що такі проєкти найближчим часом будуть активно впроваджуватися і в інших містах та містечках нашої держави.

"Ми маємо наміри не лише лікарню перевести на сонячну енергетику, а й водоканал, як стратегічний об’єкт, а далі працювати над тим, щоб і місто Звягель поступово ставало енергонезалежним", — розповідає заступниця звягельського міського голови Ірина Гудзь.

У рамках фандрейзингової кампанії “Solar Aid For Ukraine” сонячні електростанції встановлять для ще шістьох українських лікарень, для яких зараз природоохоронці збирають кошти. Серед них – медичні заклади у Житомирі, Сумах, Коростені.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів