Vestas побудує у Польщі перший морський вітропарк з зеленої сталі shutterstock

Vestas побудує у Польщі перший морський вітропарк з зеленої сталі

Катерина Бєлоусова

Низьковуглецева сталь дозволить знизити інтенсивність викидів на 66%

Компанія Vestas побудує у Польщі першу офшорну вітрову електростанцію у Балтійському морі Baltic Power, де 52 з 76 веж турбін будуть виготовлені зі сталі з низьким вмістом вуглецю.

Потужність ВЕС сягатиме 1,2 ГВт, що забезпечить електроенергією понад 1,5 мільйона сімей, повідомляє пресслужба ArcelorMittal.

Зазначається, що Vestas уклав партнерство з ArcelorMittal на поставку сталі XCarb для значного скорочення викидів вуглекислого газу під час виробництва веж вітрових турбін. Цю сталь ArcelorMittal виробляє у Бельгії повністю з брухту, який плавиться в електродуговій печі, що на 100% працює на енергії вітру. 

У пресслужбі розповіли, що ArcelorMittal є єдиним виробником сталі, який виробляє сталевий лист з низьким рівнем викидів вуглецю великих розмірів (до 18 тонн). Це мінімізує потребу у зварюванні та пов’язані з цим викиди CO2.

У повідомленні підкреслили, що сталь і залізо становлять 80-90% маси матеріалу вітряної турбіни та створюють приблизно 50% викидів за весь її життєвий цикл. Завдяки співпраці, Vestas може досягти 66% зниження інтенсивності викидів на кг сталі, порівняно з традиційною сталлю.

Генеральний директор Baltic Power Ярослав Брода назвав проєкт піонером сталого майбутнього в секторі відновлюваної енергії. Адже він є найбільшою інвестицією у відновлювані джерела енергії у Східній Європі та встановлює нові стандарти.

Зазначається, що будівництво вітрової електростанції Baltic Power розпочнеться у 2025 році. ВЕС планують запустити у 2026 році.

"Це партнерство надсилає чітке повідомлення про те, що вже сьогодні можливо розпочати будівництво інфраструктури відновлюваної енергетики, необхідної в Європі, зі сталі з низьким рівнем викидів вуглецю, виготовленої з європейським ланцюгом поставок, – сказав директор з маркетингу промисловості ArcelorMittal Europe – Flat Products Лоран Пласман. – Завдяки посиленню державної політики підтримки використання сталі з низьким рівнем викидів вуглецю в будівництві інфраструктури відновлюваних джерел, цей проєкт може стати першим із багатьох, які забезпечать енергію вітру для будинків і промисловості по всій Європі".

Нагадаємо, в Іспанії на узбережжі Лас-Пальмас побудують пілотну платформу Seaworthy, яка складатиметься з вітряної турбіни потужністю 4,3 МВт, перетворювача хвильової енергії на 0,8 МВт, а також потужності для виробництва та зберігання зеленого водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження європейської вітроенергетичної асоціації показало, що у 2023 році в ЄС запустили 17 ГВт нових вітроенергетичних потужностей, зокрема 14 ГВт наземних та 3 ГВт офшорних ВЕС.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни