Верховна Рада провалила законопроєкт "Про надрокористування"

Верховна Рада провалила законопроєкт "Про надрокористування"

Документ багато критикували в бізнесовому співтоваристві - називали його сирим і таким, що потребує доопрацювання

Верховна Рада України в середу, 3 лютого, не підтримала законопроєкту № 4187 "Про надрокористування" і надіслала його на повторне перше читання.

За документ проголосувало 212 нардепів, із них 191 голос дали члени президентської фракції "Слуга народу" (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки). Зазначимо, що раніше законопроєкт багато критикували й вимагали його доопрацювання.

  • №4187 "Про підтримку вітчизняних галузей надрокористування". Автор - нардеп від "Слуги народу" Павло Якименко.

Мета документа: вводиться інтерактивна карта корисних копалин України і порядок надання дозволів на видобуток корисних копалин. На рівні закону створюється перелік підстав, у яких випадках можна отримати право на видобуток корисних копалин без проведення конкурсу.

Законопроєкт передбачає введення додаткового податку для видобувних компаній, а також санкцій за його несплату у вигляді анулювання спеціального дозволу на користування надрами.

Критики документа зазначали, що такі зміни посилять податкове навантаження на компанії, які нині перебувають у надзвичайно складних економічних умовах.

Законопроєкт також не був підтриманий ЄБА. В асоціації пояснили причини.

"Реформа надрокористування повинна передбачати спрощення доступу до надр і стимулювати розвиток добувної галузі. Представлені у ВРУ зараз законопроєкти містять як низку позитивних ініціатив, так і численні спірні моменти, які вимагають попереднього широкого обговорення із залученням профільних фахівців і представників бізнесу, щоб не допустити зловживання в сфері надрокористування. Саме тому Асоціація не підтримує проєктів законів №4187 і №4187-1 в поточній редакції і пропонує відправити їх на доопрацювання", - повідомили в Асоціації.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в останній тиждень січня нардепи так і не дійшли до голосування за екологічні законопроєкти. Хоча їх на порядок денний було винесено близько семи. Ми детально аналізували кожен із них у матеріалі.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради