Верховна Рада підтримала законопроєкт про використання рідкого біопалива у транспортній галузі shutterstock

Верховна Рада підтримала законопроєкт про використання рідкого біопалива у транспортній галузі

Олекса Франко

За рішення проголосували 293 нардепи

Верховна Рада взяла за основу законопроєкт № 3356-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту".

Про це повідомила пресслужба Держенергоефективності 30 червня. Зазначається, що за це рішення проголосували 293 народних депутати.

Мета законопроєкту – створення дієвого законодавчого механізму для розвитку конкурентного ринку виробництва й використання біоетанолу та біокомпонентів на транспорті в Україні.

"Розвиток ринку біоетанолу є важливим кроком на шляху заміщення нафти й нафтопродуктів, які у 2020 році посіли перше місце в товарній структурі імпорту України на суму 3,8 млрд доларів", – прокоментував в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Крім того, Україна щороку імпортує до 55 тис. тонн біоетанолу у складі бензину. Водночас загальні виробничі потужності ДП "Укрспирт" сягають близько 110 тис. тонн біоетанолу на рік, які сьогодні є незадіяними.

Що передбачає законопроєкт:

  • встановлення обов’язкової частки рідкого біопалива (квот) в загальному річному обсязі продажу бензину: з 1 травня 2022 р. – не менше 5% об’ємних;
  • введення обліку та контролю вмісту біокомпонентів у бензинах;
  • встановлення відповідальності за недотримання квот суб’єктами господарювання, які займаються виробництвом, імпортом та реалізацією бензинів на митній території України;
  • введення вимог щодо дотримання критеріїв сталості для біопалива із 1 липня 2022 року.

Водночас технічні характеристики палива з біокомпонентами обов’язково повинні відповідати вимогам технічних регламентів, гармонізованих європейських стандартів та інших нормативно-правових актів.

Під час виступу в парламенті народний депутат України, голова Комітету ВРУ з енергетики та ЖКП Андрій Герус повідомив, що законопроєкт розглянуто Енергетичним Співтовариством, він відповідає європейській практиці та сприятиме зменшенню шкідливих викидів у навколишнє середовище.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року