Верховна Рада підтримала нову процедуру оцінки впливу на довкілля slovoidilo.ua

Верховна Рада підтримала нову процедуру оцінки впливу на довкілля

Валентина Гембарська

Також документом скасовується вимога публікації повідомлення та оголошення у ЗМІ

Верховна Рада України у четвер, 13 липня, проголосувала у другому читанні за законопроєкт №8410 "Про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", який зокрема скорочує тривалість процедури ОВД з 216 до 67 днів.

Як свідчать результати голосування у сесійному залі, 256 народних депутатів були "за," жодного не було проти, 38 народних обранців утримались від голосування.

Мета документу: вдосконалення норм чинного Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (ОВД), зумовлених необхідністю впровадження принципів цифровізації дозвільної процедури, а також з метою скорочення строків здійснення процедури ОВД, та зменшенням дискреційних повноважень органу при прийнятті рішень в рамках процедури ОВД.

Як зазначено у пояснювальній записці, за майже 5 років практичної реалізації Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" виявлено низку норм, вдосконалення яких може спростити здійснення процедури ОВД для суб’єктів господарювання, які є замовниками планованої діяльності, а також для громадськості в частині спрощення формату надання зауважень та пропозицій під час громадських обговорень в ході ОВД.

Законопроєктом передбачаються такі зміни:

  • скорочення строку громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність з 20 до 12 робочих днів;
  • повідомлення про плановану діяльність та оголошення про початок громадського обговорення Звіту з ОВД буде заповнюватись у цифровому форматі безпосередньо у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля. Уповноважений орган вже не зможе відхиляти ці документи у зв’язку із невідповідністю їх затвердженій формі;
  • скасовується вимога публікації повідомлення та оголошення у засобах масової інформації. Натомість законопроєкт пропонує залучити територіальні громади, для забезпечення належного інформування громадськості;
  • громадськість зможе зареєструватися на вебсайті Реєстру для адресного інформування про оприлюднення в ньому інформації та документації;
  • законопроєктом визначається вичерпний перелік підстав для відмови у видачі висновку з ОВД та скорочена процедура здійснення ОВД у разі усунення недоліків, що стали причиною для відмови.
  • пропонується фіксація підстав, за яких планована діяльність може бути визнана недопустимою.

"256 народних депутатів підтримали у другому читанні законопроєкт №8410, який удосконалює норми чинного Закону України "Про оцінку впливу на довкілля". Це дасть змогу пришвидшити повоєнне відновлення України та стимулювати розвиток бізнесу з урахуванням довкіллєвої складової. Процедура стане зручнішою, доступнішою та швидшою", — прокоментував рішення парламенту міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 12 квітня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №8410. Відповідне рішення підтримали 253 народних депутати.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль
ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль

Захист навколишнього середовища – це одна з основних функцій держави