Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому  NEAQ, Х

Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 

Ганна Велика

Це захопливе відкриття, за їхніми словами, ілюструє вплив зміни клімату на морське життя

Дослідники з акваріума Нової Англії в Бостоні підтвердили присутність біля берегів Нової Англії сірого кита, який вимер в Атлантичному океані два століття тому. Тварину зустріли під час польоту за 50 км на південь від Нантакета, штат Массачусетс (США).

Про це повідомив акваріум Нової Англії на своїй сторінці у мережі Х.

Цих морських велетнів майже повністю винищили в епоху комерційного китобійного промислу. Кит, який може важити до 27 215 кілограмів, зазвичай мешкає в північній частині Тихого океану. Він зник з Атлантичного океану ще у XVIII столітті, але за останні 15 років було зафіксовано 5 задокументованих спостережень цієї тварини в атлантичних і середземноморських водах.

"Мій мозок намагався обробити те, що я бачила, тому що ця тварина була чимось, що насправді не повинно існувати в цих водах. Ми сміялися, тому що це було дико і захопливо – побачити тварину, яка зникла з Атлантики сотні років тому!" – сказала науковий технік Кейт Леммле.

Вчені кажуть, що були дуже раді побачити тварину, але її поява, ймовірно, пов'язана з потеплінням на планеті. За їхніми словами, Північно-Західна протока, який з'єднує Атлантичний і Тихий океани через Північний Льодовитий океан у Канаді, влітку в останні роки не покривається льодом, а це означає, що сірі кити можуть вільно пересуватися.

NEAQ, Х

Фото: New England Aquarium

Орла О'Брайен, молодший науковий співробітник Центру океанічного життя Андерсона Кабота в акваріумі Нової Англії каже, що поява тварини біля берегів Нової Англії слугує "нагадуванням про те, як швидко морські види реагують на зміну клімату, коли їм випадає така можливість".

Сьогодні чисельність китів відновилася настільки, що Міжнародний союз охорони природи вважає їх видом, який викликає "найменше занепокоєння". Однак організація вважає, що західна популяція китів, які живуть біля берегів Азії, перебуває під загрозою зникнення.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що Всесвітній фонд дикої природи хоче переселити двох зубрів-самців із Вінницької області до Національного природного парку "Залісся", щоб врятувати місцеве стадо зубрів від вимирання, адже усі 4 його дорослі самці загинули на початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету

На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут
На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут

Що це означає для COP29, яка відбудеться у листопаді у Баку

Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге
Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге

Динаміку до охоплення нових європейських територій демонструє також вірус Західного Нілу

Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива
Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива

Розповідаємо про найважливіші цілі цього заходу