Вчені придумали, як заряджати телефон сонячною енергією без зарядного пристрою news.unist.ac.kr

Вчені придумали, як заряджати телефон сонячною енергією без зарядного пристрою

Ганна Велика

Нова технологія може стати ключовою в екологічно чистій майбутній енергетичній галузі

Винахідники зі Школи енергетики та хімічної інженерії UNIST винайшли прозорий сонячний модуль, який може слугувати джерелом енергії для мобільного телефону.

Про цей інноваційний винахід розповідає видання Interesting Engineering.

Південнокорейські вчені змогли зарядити смартфон за допомогою природного сонячного світла, використовуючи прозорий фотоелемент розміром 16 см². Він має високу ефективність – від 20% до 14,7% коефіцієнта перетворення.

Дослідники розробили новий метод, який дозволяє безпосередньо заряджати батарею від екрана смартфона. Він отримав назву “технологія безшовної модуляризації” та усуває проміжки між пристроями без використання металевих дротів.

За допомогою цього методу можна безпосередньо постачати енергію зі скла будівель, автомобілів та мобільних пристроїв через прозорі сонячні елементи.

Новий тип фотоелементів і модулів демонструє високу ефективність і за своєю прозорістю подібний до скла. Це стало можливим завдяки впровадженню конструкції "all-back-contact" (ABC), яка розміщує всі компоненти сонячного елемента на задній панелі. Впроваджені інновації дозволили отримати високу ефективність та естетичність. Зокрема, прозорі c-Si сонячні елементи з АВС досягли пікового ККД на рівні 15,8% при збереженні середнього видимого коефіцієнта пропускання 20%.

"Ми плануємо продовжити подальші дослідження, щоб прозорі сонячні батареї могли стати ключовою технологією в екологічно чистій майбутній енергетичній галузі", — каже керівник дослідницької групи професор Кваньонг Со.

Днями ЕкоПолітика розповідала про нову розробку шведських науковців, яка дозволить створити акумуляторну батарею для мобільного телефону товщиною, як кредитна картка.

Читайте також
Телефон товщиною в кредитну картку: шведські вчені створили новий тип акумуляторів
Телефон товщиною в кредитну картку: шведські вчені створили новий тип акумуляторів

Дослідники впевнені, що їхня розробка може стати відповіддю на питання електрифікації авіаперельотів

Apple відмовилася від розробки електромобіля
Apple відмовилася від розробки електромобіля

Apple спрямує ресурси на генеративний штучний інтелект

Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт
Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт

Зарядні пристрої утворюють 11 000 тонн електронних відходів щороку