В UKSIF занепокоєні ймовірним включенням газу до таксономії зелених фінансів Великобританії shutterstock

В UKSIF занепокоєні ймовірним включенням газу до таксономії зелених фінансів Великобританії

Катерина Бєлоусова

Міністр бізнесу та енергетики Великобританії бачить природний газ як перехідне паливо

Асоціація сталих інвестицій і фінансів Великобританії (UKSIF) висловила занепокоєння щодо повідомлення уряду про включення природного газу до таксономії зелених фінансів.

Міністр бізнесу та енергетики Квасі Квартенг прагне класифікувати видобуток природного газу в Північному морі як "екологічно стійкий" у майбутній фінансовій таксономії, повідомляє edie.

Асоціація представляє понад 270 організацій, включаючи банки, фінансово-консультаційні компанії, інвесторів та пенсійні фонди, які у сукупності мають під управлінням понад 10 трлн фунтів стерлінгів.

Таксономія має бути опублікована до кінця 2022 року. Всі види діяльності, які будуть позначені як "екологічно стійкі", повинні не завдавати шкоди пом'якшенню викидів та адаптації до клімату.

В матеріалі зазначили, що Квартенг хоче бачити природний газ як перехідне паливо, а також включити ядерну енергію в таксономію зелених фінансів.

У нещодавній Стратегії енергетичної безпеки, яку зелені групи критикували за втрачені можливості щодо енергоефективності та відновлюваних джерел енергії на суші, було підтверджено, що восени 2022 року розпочнеться новий раунд ліцензування нафтових і газових родовищ. Стратегія також включала нове зобов’язання для Великобританії розмістити 24 ГВт встановлених ядерних потужностей до 2050 року.

"Як ми підкреслювали минулого тижня, включення природного газу докорінно змінить мету таксономії як науково обґрунтованого інструменту для визначення для інвесторів того, що є "зеленим сьогодні", і безпосередньо суперечить амбітним цілям Великобританії щодо декарбонізації", – сказав виконавчий директор UKSIF Джеймс Олександр.

Він також додав, що Велика Британія має винести правильні уроки з нещодавнього досвіду ЄС із його таксономією, тобто не використовувати таксономію як прямий політичний інструмент для ведення політики енергетичної безпеки. Реалізація цієї ініціативи може серйозно зашкодити лідерській позиції Великобританії у сфері сталого фінансування в найближчі роки.

Таксономія ЄС щодо сталого фінансування була опублікована в лютому 2022 року та охоплює три категорії діяльності:

  • ті, які "істотно" сприяють екологічному прогресу; 
  • ті, які дозволяють здійснювати інші екологічно корисні перехідні види діяльності; 
  • ті, які є перехідними.

Атомні електростанції та електростанції на природному газі, а також видобуток природного газу та нафти, класифікуються як перехідні в таксономії ЄС. Проте багато організацій сподівалися, що для підтримки кліматичних цілей блоку до 2050 року всю нафтогазову діяльність буде названо нежиттєздатною.

"Виключення газу у Великобританії з власної екологічної таксономії – це чудова можливість для конструктивного відхилення від правил ЄС, що покращить конкурентоспроможність у важливій сфері. Ми можемо мати надійну науково обґрунтовану зелену таксономію, яка буде прийнята в усьому світі, тому що їй довіряє ринок, тим самим підтримуючи лідерство Великобританії в зелених фінансах, або ми можемо отримати щось, що не має відношення до того, що воно стало знищеним", – сказав директор Oxford Sustainable Finance Group Бен Калдекотт.

Критика брендування газу як "зеленого" полягає в тому, що за сценарієм Міжнародного енергетичного агентства до 2050 року з нульовими енергетичними системами обмежує розширення майбутніх трубопроводів для видобутку нафти та газу після 2021 року. Аналогічним чином, в останній доповіді ООН про клімат рекомендується значно скоротити обсяг оперативного та планованого видобутку та спалювання викопного палива у світі.

Однак Квартенг стверджує, що Велика Британія не зможе задовольнити всі свої потреби в енергії за допомогою ВДЕ та ядерної енергії на десяти років вперед, і заявляв, що було б краще використовувати викопне паливо Північного моря, ніж імпортувати його з-за кордону. 

Однак в матеріалі зазначили, що нафта і газ, видобуті у водах Великобританії, не надходять автоматично на її ринок, адже видобуте паливо належить власникам ліцензій і продається тому, хто пропонує найвищу ціну.

Нагадаємо, Британія розробила стратегію енергетичної безпеки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, порт Роттердама спрогнозував зростання поставок водню у Європу до 2030 року.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел