В Україні запустили програму обміну старих ламп на LED

В Україні запустили програму обміну старих ламп на LED

Катерина Бєлоусова

Це дозволить знизити енергоспоживання в моменти пікового навантаження на енергосистему на 7-10%

В Україні у понеділок, 30 січня, стартував перший етап обміну 5 старих ламп розжарювання на енергоефективні LED-лампи у відділеннях Укрпошти.

Обміняти лампи можна у Краматорську, Покровську та Кривому Розі та в усіх обласних центрах, окрім окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя, повідомляє Міністерство економіки у Telegram.

Зазначається, що під час другого етапу, обміняти лампи можна буде в районних центрах, а до кінця місяця – в селах. Обмін можна провести за попереднім замовленням у застосунку “Дія” або без нього.

В повідомленні підкреслили, що обміняти можна тільки працюючі лампи розжарювання. Це може зробити будь-який повнолітній українець лише 1 раз. Якщо якась лампа виявиться бракованою – її можна обміняти у відділенні Укрпошти. 

В пресслужбі розповіли, що отримати можна лампи з двома типами цоколю, а саме Е27 (27 мм х 27 мм) та Е14 (14 мм х 26 мм). Для обміну необхідно мати паспорт та податковий номер.

Замовити потрібний тип можна в застосунку “Дія”, або у відділенні отримати наявні лампи. Попередньо замовлені лампи очікуватимуть своїх власників протягом 5 робочих днів.

В пресслужбі підкреслили, що заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизиться енергоспоживання в моменти пікового навантаження на українську енергосистему на 7-10%.

Зазначається, що програма реалізується Мінекономіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні з 16 січня розпочалося бета-тестування програми безкоштовного обміну 5 старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи у відділеннях Укрпошти. На першому етапі планувалося замінити 500 тисяч ламп у шести регіонах.

Читайте також
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.