Українцям розповіли всі деталі програми з обміну старих ламп на енергоефективні Shutterstock

Українцям розповіли всі деталі програми з обміну старих ламп на енергоефективні

Катерина Бєлоусова

Лампи матимуть 2 типи цоколю, а саме Е27 та Е14

В Україні з 16 січня розпочнеться бета-тестування програми безкоштовного обміну 5 старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи у відділеннях Укрпошти

На першому етапі планують замінити 500 тисяч ламп у шести регіонах, приблизно за 2 тижні програму запустять на всій території країни, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Він пояснив, що кожен повнолітній українець може подати заявку на участь в програмі через "Дію". Увесь процес буде максимально простим і швидким. 

В пресслужбі Укрпошти зазначили, що світлодіодні лампи матимуть 2 типи цоколю, а саме Е27 та Е14. 30 мільйонів світлодіодних ламп закупила Єврокомісія та 5 млн Франція.

“У першу чергу, через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри і великі міста. До кінця лютого лампи мають надійти і до найменших сіл”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обмін буде відбуватись у два способи – з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок “Дія”, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з “Дії”. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, з січня 2023 року кожен повнолітній українець зможе обміняти 5 старих ламп розжарювання на 5 енергозберігаючих LED-ламп. Програма покликана допомогти енергетикам в балансування електросистеми.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"