В Україні встановили єдині правила для сталого розвитку лісів будьяких розмірів shutterstock

В Україні встановили єдині правила для сталого розвитку лісів будьяких розмірів

Катерина Бєлоусова

Це дасть змогу зберегти окремі види рослин та тварин, а також біорізноманіття в цілому

Кабінет міністрів України затвердив єдині правила для впорядкування лісів усіх форм власності, незалежно від їхньої площі.

Нові правила сприятимуть сталому лісокористуванню та впровадженню кращих європейських практик у лісове господарство, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що правила охоплюватимуть самозаліснені ділянки в усіх полезахисних лісових смугах, розташованих на землях сільськогосподарського призначення. Документ розроблений на виконання Закону України від 20 червня 2022 р. №2321-ІХ “Про збереження лісів”. Завдяки цьому в Україні діятимуть єдині правила для впорядкування лісів усіх форм власності, незалежно від їх площі.

“Правила лісовпорядкування дозволять планувати заходи зі створення лісових насаджень з близькою до природних лісів структурою. Крім того, сучасне планування управління лісами допоможе зберегти рідкісні види флори та фауни, степові та лучні ділянки, заповідні території, зменшити суцільні рубки, збільшити частку лісів, що відновлюватимуться природним шляхом, де це можливо", – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

В повідомленні розповіли, що Порядок передбачає:

  • постійне оновлення інформації про ліси, адже матеріали лісовпорядкування розроблятимуться в електронному вигляді й будуть вноситись в єдину електронну таксаційну і картографічну базу даних;
  • залучення громадськості до підготовки процедури лісовпорядкування на різних етапах її здійснення;
  • врахування оцінки впливу на довкілля при плануванні процедури лісовпорядкування;

В пресслужбі наголосили, що у документі окреслена можливість спрощеної процедури здійснення лісовпорядкування раз на 20 років, щоб спонукати приватних власників самозаліснених ділянок до відтворення лісів.

Правила лісовпорядкування передбачають обов’язковий збір та упорядкування інформації про: 

  • території екологічної мережі, які мають особливу цінність для захисту довкілля;
  • місцезнаходження видів флори та фауни і їхніх природних середовищ існування, які охороняються відповідно до Бернської конвенції;
  • праліси, квазіпраліси та природні ліси;
  • типові та унікальні природні комплекси, місця зростання й поселення рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення, види тваринного і рослинного світу, занесені до регіональних (обласних) переліків.

“Це дасть змогу забезпечити як збереження окремих видів рослинного і тваринного світу, так і біорізноманіття в цілому”, – пояснили в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив внесення змін до Правил відтворення лісів, які врегулюють збереження самосійних лісів, лук та пасовищ в рамках закону “Про збереження лісів”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів затвердив правила вирубування дерев і чагарників та використання цієї деревини на лісових ділянках, призначених не для лісового господарства.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік