В Україні впровадять системи енергоменеджменту: що зміниться для підприємств shutterstock

В Україні впровадять системи енергоменеджменту: що зміниться для підприємств

Катерина Бєлоусова

СЕнМ є ключовим фактором забезпечення енергетичної безпеки підприємств, їх сталого функціонування та стратегічного розвитку

Фахівці Держенергоефективності та Міненерго розробили Порядок надання інформації про сертифікацію систем енергетичного та екологічного менеджменту суб'єктів господарювання.

Розроблений проєктом акт забезпечить впровадження єдиного прозорого підходу до систематизації інформації про сертифікацію системи енергоменеджменту (СЕнМ) підприємств, йдеться в пресрелізі Держенергоефективності.

 Проєкт акту пропонує чіткий механізм, відповідно до якого:

  • органи з сертифікації надаватимуть Держенергоефективності інформацію про сертифікацію систем енергетичного та екологічного менеджменту підприємств відповідно до гармонізованих міжнародних стандартів за визначеною формою;
  • на підставі отриманої інформації Держенергоефективності буде формувати та вести реєстр цих підприємств.

saee.gov.ua

 "СЕнМ є ключовим фактором забезпечення енергетичної безпеки підприємств, їх сталого функціонування та стратегічного розвитку, що особливо актуально в умовах поточних викликів", – прокоментував голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Широке впровадження СЕнМ відповідно до вимог міжнародних стандартів серії ISO 50000 “Системи енергетичного менеджменту” є одним із важелів підвищення рівня енергоефективності, зокрема в промисловості. Адже підприємства, які впроваджують СЕнМ, за мінімальних капіталовкладень протягом перших років отримують підвищення енергоефективності в межах 10-20%.

СЕнМ також допоможе підприємствам знизити собівартість продукції, дотримуватись екологічних норм та підвищити конкурентоспроможність.

В пресрелізі також зазначили, що з проєктом акта, який винесено на обговорення, можна ознайомитися за посиланням.  Пропозиції прийматимуться впродовж місяця на e-mail: vaudit@saee.gov.ua.

Нагадаємо, голова Держенергоефективності Валерій Безус заявив, що в Україні потрібно створити прозорий і надійний механізм гарантій походження "зеленої" енергії, що матиме довіру в ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, представники бізнесу та влади обговорять приєднання України до ENTSO-E.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"