В Україні планують побудувати завод з виробництва зеленого водню на 5−10 МВт shutterstock

В Україні планують побудувати завод з виробництва зеленого водню на 5−10 МВт

Катерина Бєлоусова

Вартість проєкту сягатиме €5-6 мільйонів

ПрАТ "Укргідроенерго" підписало меморандум з німецькою компанією Andritz Hydro GmbH щодо проєкту виробництва зеленого водню в Україні потужністю 5−10 МВт.

Про це розповів генеральний директор компанії Ігор Сирота в інтервʼю для  Інтерфакс-Україна.

Він пояснив, що "Укргідроенерго" вже підписувало меморандум з Andritz та компанією MAN Energy Solutions у травні 2022 року. Однак протягом року результатів від співпраці не було. Тому "Укргідроенерго" підписало новий меморандум з Andritz, адже компанія має два підрозділи, які займаються лише воднем, та співпрацюють з Норвегією.

Сирота підкреслив, що драйвером зеленого водню в Європі є Німеччина і Andritz шукатиме кошти німецького уряду, щоб профінансувати цей проєкт.

Також компанія планувала реалізувати інший проєкт потужність 2 МВт.

“Тепер ми говоримо про 5-10 МВт. По-перше, у розрахунку на 1 МВт дешевше буде побудувати 5 МВт, аніж 2 МВт. Якщо побудувати 2 МВт коштуватиме, умовно, €3 млн, то 5 МВт коштуватиме не €7,5 млн, а €5-6 млн”, – підкреслив Сирота.

За його словами воднева економіка – це економіка майбутнього і до неї потрібно рухатися. Окрім того, Україна вже має потужності, які споживатимуть 5-10 МВт водню.

Сирота не розповів деталей про потенційних споживачів, зокрема з міркувань безпеки. Але запевнив, що ці питання вже обговорили з партнером.

“Якщо ми побачимо, що проєкт ефективний на перспективу 3-4-5 років, тоді шукатимемо грант під пілотний проєкт, умовно €6 млн. Для європейців виділити таку суму для пілотного водневого проєкту в Україні цілком прийнятно – це не €100 млн, не мільярд, – зазначив він. – Ми опрацьовуємо ці питання з фахівцями, які спеціалізуються та розвивають тему водню в Україні”.

Нагадаємо, представники бізнесу Японії презентували проєкт зеленої індустріальної зони у Бучі (Київська область) площею 3000 гектарів, де вироблятимуть зелений водень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що компанія планує у 2024 році розпочати будівництво найбільшого в Європі накопичувача енергії energy storage на 212 МВт на гідроелектростанції (ГЕС).

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон