В Україні хочуть ввести більш жорсткі правила щодо очищення стічних вод

В Україні хочуть ввести більш жорсткі правила щодо очищення стічних вод

Катерина Бєлоусова

Пропонується повна біологічна очистка та додаткова очистка стічних вод від сполук фосфору та нітрогену

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оприлюднило проєкт постанови Кабінету міністрів "Про затвердження порядку очищення стічних вод в уразливих зонах".

Документ встановлює більш жорсткі вимоги до очистки стічних вод в екоуразливих зонах, що зменшить негативний вплив на довкілля, а також дії для поліпшення стану таких зон та екологічної ситуації в Україні, повідомляє Мінінфраструктури.

Зазначається, що проєкт акта забезпечить необхідність визначення органами місцевого самоврядування уразливих з екологічної точки зору водних масивів та впровадження в них більш жорстких вимог до якості очищення стічних вод. Окрім того, він виконує вимоги Закону "Про водовідведення та очищення стічних вод".

У пояснювальній записці розповіли, що основна частина стічних вод населених пунктів, як в Україні, так і в інших країнах утворюється від господарсько-побутової діяльності. Проте низка заходів для зменшення водоспоживання, зокрема економія води звичайними людьми, призвела до збільшення концентрації в стічних водах забруднюючих речовин, які продукуються саме людиною, серед яких:

  • органічні речовини;
  • сполуки фосфору та нітрогену;
  • синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР).

Наголошується, що основна частина очисних споруд систем водовідведення в Україні проєктувалися та будувалися в 60-80-их роках минулого сторіччя. Ці технології вже застаріли та не відповідають європейській Директиві 91/271/ЄЕС "Про очистку міських стічних вод".

Основні положення проєкту акта

Документ пропонує затвердити Порядок очищення стічних вод перед скиданням в екоуразливих зонах та передбачає:

  • врегулювання питання щодо визначення масиву поверхневих вод уразливою зоною;
  • необхідність прийняття органом місцевого самоврядування рішення про запровадження або реконструкцію системи централізованого водовідведення та/або очисних споруд систем централізованого водовідведення в населених пунктах популяційний еквівалент якого складає 10 000 і більше (тобто навантаження стічної води органічними речовинами, що підлягають біологічному розкладенню, з п'ятиденним біохімічним споживанням кисню у 60 грамів на людину на добу);
  • запровадження у таких населених пунктах перед скиданням в уразливі зони повної біологічної очистки та додаткової очистки від сполук фосфору та нітрогену;
  • доступні технології та обладнання для гарантованого досягнення якості очищення стічних вод, що вимагається для дозволу на їх скид в уразливих зонах.

“Прийняття проєкту акта забезпечить встановлення більш жорстких вимог до очистки стічних вод  в  екологічно  уразливих  зонах, зменшить негативний вплив на навколишнє природне середовище, що реалізує створення сприятливих умов життєдіяльності людини”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що реалізація проєкта акта не матиме впливу на надходження та витрати державного та місцевих бюджетів.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 24 червня 2023 року на електронну адресу o.koziichuk@mtu.gov.ua.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №6478 “Про водовідведення стічних вод населених пунктів”. Документ забезпечить громадян якісним централізованим та нецентралізованим водовідведенням та зменшення негативного пливу стічних вод на навколишнє природнє середовище.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів схвалив Водну стратегію України до 2050 року та операційний план з її реалізації до 2024 року.  Стратегія покликана розв'язати основні водні проблеми країни.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів