В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах shutterstock

В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах

Єлизавета Волкотруб

Нова постанова запроваджує чітку систему контролю та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій

Кабінет міністрів України схвалив заборону на суцільні рубки у гірських лісах Карпатського регіону. Документ набуде чинності через три роки від моменту затвердження.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства лісових ресурсів у Facebook.

Зазначається, що Кабінет міністрів України схвалив постанову "Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724". Ця постанова забороняє проведення вирубки лісу в Карпатах через три роки після схвалення та запроваджує систему лісового господарства, яка базується на принципах наближеного до природи лісівництва.

Повідомляється, що постановою визначено особливості здійснення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки, на період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування. Рубки тепер будуть здійснюватись за зверненням військових адміністрацій відповідно до чітко визначеної процедури.

Також було оголошено, що постанова вносить зміни до Правил поліпшення якісного складу лісів, в частині проведення рубок переформування, заснованих на принципах наближеного до природи лісівництва з метою найширшого застосування вибіркової і поступової системи рубок, які відповідають міжнародній практиці. Перехід до вибіркової системи рубок передбачається збільшити щорічний приріст деревостанів і забезпечити безперервне та раціональне використання лісу.

"Так, це дійсно означає, що "лисих" Карпат ви більше не побачите, а дозвільна процедура, визначена Постановою 454 мінімізує негативні наслідки військових дій для лісу, запроваджує чітку систему контролю, запобігає зловживанням та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій", – підсумували у пресслужбі.

Як повідомляла Екополітика раніше, кабінет міністрів України затвердив правила вирубування дерев і чагарників та використання цієї деревини на лісових ділянках, призначених не для лісового господарства.

Читайте також
Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом
Підприємства, які займаються обробленням відходів, можуть опинитися поза законом

В Україні жоден сміттєвий полігон не отримав дозвіл на оброблення відходів

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець заробив більше мільйона за 2023 рік: дані з декларацій
Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець заробив більше мільйона за 2023 рік: дані з декларацій

В Україні завершилася кампанія подання електронних декларацій за 2023 рік

Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств
Шмигаль анонсував реформу уряду та скорочення кількості міністерств

У 2022 році в Україні кількість міністерств планували скоротити до 12

Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік
Уряд визначив основні завдання у сфері захисту довкілля на 2024 рік

У червні Міндовкілля має подати проєкту розпорядження Кабміну “Про затвердження плану заходів щодо створення національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів"