В Україні бізнеси не мають можливості працювати законно через колізії щодо встановлення СЗЗ shutterstock

В Україні бізнеси не мають можливості працювати законно через колізії щодо встановлення СЗЗ

Ганна Велика

Експерти звернули на це увагу можновладців та закликали усунути недоліки в існуючому законодавстві

Українські виробники наразі не можуть у законний спосіб отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, а також інші дозвільні документи через неузгодженість законів і нормативно-правових актів, дотичних до встановлення санітарно-захисних зон (СЗЗ) навколо підприємств.

Такою ситуацією обурилися фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW).

Вони розповіли, що Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів (ДСП), затверджені наказом  Міністерства  охорони здоров’я України від 19 червня 1996 р., вимагають від підприємств проводити державну санітарно-епідеміологічну експертизу для встановлення розмірів СЗЗ навколо підприємств. Її виконувала Державна служба з питань  безпечності  харчових  продуктів  та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Але з 1 жовтня 2023 року набрав чинності закон України "Про систему громадського здоров’я". Цей документ, зокрема фіксує обов’язок суб’єктів господарювання  виконувати вимоги санітарного законодавства та здійснювати медико-санітарні заходи. Колізія в тому, що він взагалі не передбачає проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи та видачу висновків такої експертизи.

Експерти говорять, що висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи діючих об’єктів також виключили з переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, визначеного Додатком 1 до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності".

Але у PAEW додають, що й це ще не все: Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) скасувало наказ "Про затвердження Положення про експертну комісію з питань встановлення та зміни розмірів санітарно-захисних зон при головному державному санітарному лікарі України". Згідно з наказом МОЗ від 28.09.2023 р.він втратив чинність з 01.10.2023 р., тобто дня набрання чинності законом України "Про систему громадського здоров’я".

Саме через цю законодавчу колізію, за словами фахівців, компанії позбавлені можливості виконати вимоги п. 5.9. ДСП, провести державну санітарно-епідеміологічну експертизу матеріалів щодо розмірів СЗЗ та затвердити їх уповноваженою особою.

У PAEW наголосили, що така ситуація виключає надалі можливість отримання інших дозвільних документів, як-от дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів, висновку з оцінки впливу на довкілля, та здійснення господарської діяльності взагалі.

“В умовах війни, необхідності підтримання та відновлення економіки країни дана ситуація є неприпустимою”, – резюмували експерти та закликали долучитися до їхнього звернення до посадовців МОЗ для виправлення ситуації, що склалася.

Раніше ЕкоПолітика вже писала про правові перепони, які створило Міндовкілля для вітчизняних підприємств у своїх намаганнях провести реформу відходів. З 9 червня 2024 року понад 8 тисяч компаній стали фактично нелегальними через складну та тривалу процедуру отримання нового дозволу на оброблення відходів.