В Міндовкілля запропонували шляхи покращення процедури екоаудиту

В Міндовкілля запропонували шляхи покращення процедури екоаудиту

Катерина Бєлоусова

Пропозиції передбачають проведення спеціального екоаудиту з залученням міжнародних експертів

В Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів розробили пропозиції до законопроєкту №6349 “Про вдосконалення процедури проведення екологічного аудиту”, який наразі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Пропозиції стосуються процедури проведення спеціального екоаудиту на об’єктах, які зазнали впливу внаслідок військових дій, повідомляє Міндовкілля.

Зазначається, що деякі положення Закону "Про екологічний аудит" 2004 року застарілі й не відповідають чинному законодавству.

В повідомленні підкреслили, що законопроєкт №6349 вже пройшов громадське обговорення та не містить положень, які могли б обтяжувати суб’єктів господарювання. Він зокрема визначає підстави проведення обов’язкового екоаудиту для об’єктів або видів діяльності з підвищеною екологічною небезпекою, а також забезпечує ефективні механізми екоаудиту. 

В пресслужбі розповіли, що нові норми передбачають, що замовник до укладення договору та погодження виконавця екоаудиту має повідомити суб’єкта екоаудиту про вибір виконавця. Крім того, проведення екологічного аудиту повинно виконуватися без перешкод для господарської діяльності. 

Зазначається, що основними доповненнями є:

  • визначення терміну “спеціальний екологічний аудит”;
  • можливість проведення спеціального екологічного аудиту на екосистемах та територіальних одиницях, що зазнали впливу внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та під час дії воєнного стану;
  • збільшення інструментів для притягнення країни-агресора до відповідальності за нанесення шкоди довкіллю;
  • можливість відбирати проби, здійснювати заміри, фотографування, відеозйомку, зокрема з літальних апаратів та із застосуванням космічних технологій;
  • проведення спеціального екологічного аудиту з залученням міжнародних експертів та організацій з питань охорони навколишнього природного середовища.

“Наразі ми вже зафіксували понад 2300 фактів завдання шкоди довкіллю України російськими загарбниками, а попередня сума збитків сягає майже 2 трильйонів гривень. Зміни у процедурі проведення екологічного аудиту дозволять Україні більш якісно фіксувати докази вчинених рашистами злочинів проти довкілля, щоб у майбутньому добитися справедливої компенсації у міжнародних судах”, – сказала замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва. 

Зазначається, що в Міндовкілля закликали депутатів Верховної Ради якнайшвидше розглянути пропозиції та ухвалити документ.

Нагадаємо, Європейська бізнес асоціації (ЄБА) закликала доопрацювати законопроєкт №6349 “Про удосконалення процедури проведення екологічного аудиту” та привести його до європейських норм. 

Раніше ЕкоПолітика проаналізувала законопроєкт №6349, щоб оцінити яких же змін чекати.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України