В Китаї ринок торгівлі викидами вуглецю досяг 194 мільйонів тонн shutterstock

В Китаї ринок торгівлі викидами вуглецю досяг 194 мільйонів тонн

Катерина Бєлоусова

Протягом року вуглецевий ринок працював стабільно з невеликим підвищенням торгових цін

У Китаї загальний обсяг торгівлі на національному вуглецевому ринку з моменту запуску у 2021 році досяг 194 мільйонів тонн, за даними Шанхайської біржі навколишнього середовища та енергії (SEEE).

Національний вуглецевий ринок допоможе зменшити вуглецевий слід Китаю та досягти піку викидів CO2 до 2030 року та вуглецевої нейтральності до 2060 року, повідомляє Shine.

Торгівля викидами вуглецю – це процес купівлі-продажу дозволів на викиди парникових газів, який обмежується визначеними викидами.

Експерти очікують, що найбільший у світі за обсягом охоплених викидів парникових газів ринок включатиме більше підприємств із секторів з інтенсивними викидами та спостерігатиме дедалі активнішу торгівлю, адже компанії покращуватимуть екологічну обізнаність.

Заступник міністра екології та навколишнього середовища Чжао Інмінь зазначив, що протягом року вуглецевий ринок загалом працював стабільно з невеликим підвищенням торгових цін. Початкова ціна на вуглець складала 48 юанів ($7,1) за тонну, а останнім часом – близько 60 юанів.

Ринок у перший рік включає 2162 енергогенеруючі підприємства, що покривають близько 4,5 млрд тонн викидів CO2. Він завершив свій перший період відповідності 31 грудня 2021 року, коли рівень відповідності досяг 99,5%.

Плану Мінекології Китая передбачає, що з 2021 по 2025 рік національний вуглецевий ринок охоплюватиме вісім високоенергоємних галузей та близько 8500 великих підприємств з інтенсивними викидами, зокрема:

  • електроенергетика; 
  • металургія; 
  • конструкційні матеріали;
  • кольорові метали;
  • нафтохімія; 
  • хімічна промисловість;
  • виробництво паперу; 
  • авіація.

Лай Сяомін, голова SEEE, сказав, що очікується, що ринок також стане багаторівневим, механізм ціноутворення стане більш науковим і обґрунтованим із наявною ринковою системою.

"Найбільший вплив національного вуглецевого ринку полягає в підвищенні обізнаності про вуглецевий нейтралітет серед підприємств з високим рівнем викидів та їхніх менеджерів", — сказав Менг Бінжань, заступник генерального директора SinoCarbon Innovation & Investment.

Національний вуглецевий ринок сприяв збільшенню операцій із сертифікованим скороченням викидів у Китаї (CCER), коли компанії добровільно скорочують викиди за допомогою таких засобів, як лісонасадження або використання технологій чистої енергії.

Так у 2021 році загальний обсяг торгівлі CCER становив близько 170 мільйонів тонн, що приблизно в 1,7 раза більше, ніж у 2020 році.

"Ціна, встановлена ​​на вуглецевому ринку, посилає чіткий сигнал про те, що викиди коштують, і їх слід враховувати", — сказав Менг 

Він також додав, що деякі компанії навіть розглядають скорочення викидів як прибуток.

Ву Веньчжан, генеральний менеджер Steelhome, онлайн-інформаційної платформи для сталеливарної промисловості, сказав, що цілі Китаю щодо викиду вуглецю означають перестановку для галузі. 

"У майбутньому сталеливарні підприємства, які зможуть досягти наднизьких викидів і екологічно чистого виробництва, зможуть мати ширший простір для розвитку", — пояснив він.

Шен Ічжу, генеральний директор компанії Xoeytech, постачальника послуг, пов’язаних із викидом вуглецю в будівельній галузі, сказав, що, незважаючи на те, що галузь ще не включена в національний вуглецевий ринок, провідні підприємства в індустрії нерухомості та ланцюжку постачання збільшили попит на низьковуглецеві рішення за останній рік.

За даними постачальника корпоративної інформації Tianyancha, понад 9800 підприємств надають послуги, пов’язані з викидом вуглецю, у Китаї, понад 1800 з яких були створені протягом року. У 2022 році створено понад 800 таких підприємств, що на 19,4% більше, ніж у 2021 році.

Нагадаємо, аналітики E3G вважають, що Китай, як провідний виробник сталі у світі, має стати лідером в екологізації металургійного сектору та скоротити викиди в галузі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за перший квартал 2022 року Китайська Народна Республіка втричі збільшила інвестиції в сонячну генерацію.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року