В Іспанії електростанція на біомасі забезпечує енергією 360 тисяч жителів bioenergyinternational.com

В Іспанії електростанція на біомасі забезпечує енергією 360 тисяч жителів

Катерина Бєлоусова

Технологія дозволяє уникнути 300 000 тонн викидів CO2 на рік порівняно з вугільними електростанціями

Найбільша в Іспанії та Південній Європі електростанція з використанням лісової біомаси забезпечує вихідну потужність 50 МВт. Використовуючи 366 000 тонн біомаси на рік, виробництво забезпечує потреби в електроенергії міста з населенням 360 000 жителів. 

Він належить компанії ENCE Energía y Celulosa de Huelva (Уельва), повідомляє Bioenergy international.

Технологія, що використовується на заводі, дозволяє покращити навколишнє середовище:

  • уникнути 300 000 тонн викидів CO2 на рік порівняно з вугільними електростанціями;
  • система "некаталітичного селективного відновлення" дозволяє зменшити NOx, присутній у димових газах котла, вдвічі;
  • 70-метрова труба полегшує атмосферне розсіювання викидів, гарантуючи належну якість повітря для людей в навколишньому середовищі;
  • контроль викидів частинок в атмосферу досягається за допомогою електростатичних фільтрів для очищення газів згоряння, а також використання закритих силосів і критих систем для транспортування біомаси;
  • зниження шуму на заводі завдяки встановленню сучасних заходів;
  • пальники в котлі на природному газі, як допоміжне паливо, дозволяє уникати викидів SO2, пов'язаних з іншими викопними видами палива.

Гарантований обсяг виробництва електроенергії становить близько 370 000 МВт-год на рік, отриманий від турбіни, яка, в свою чергу, приводиться в рух перегрітою парою під високим тиском.

Завод займає площу близько 65 000 м2 і складається з двох основних операційних частин: переробного парку та енергетичного острова. 

У парк переробки надходить лісова біомаса, а саме лісові відходи, енергетичні культури, колоди та пні евкаліпта зі швидкістю 95 вантажівок на добу. Його потужність близько 600 000 тонн на рік завдяки використанню передових технологій для попередньої обробки та внутрішньої логістики біомаси.

Після вивантаження з вантажівки та подрібнення біомаса проходить через півкілометра конвеєрних стрічок, поки не надходить до одного з дводенних силосів для зберігання. 

Однією з основних характеристик зони переробки є гнучкість в управлінні різними видами біомаси без впливу на виробництво. Це вдалося досягти завдяки розташуванню обладнання в контурі. 

У парку переробки біомаси є три зони де відбувається:

  • дроблення;
  • просіювання;
  • розподіл – направлення біомаси до силосів котла, або до бункера для зберігання.

bioenergyinternational.com

Технологія псевдозрідженого шару

Біомаса падає на псевдозріджений шар піску, де відбувається горіння. Розрідження досягається завдяки форсункам, розташованим у нижній частині печі, які нагнітають первинне повітря, що викликає суспензію піску. Це первинне повітря покриває 35-40 відсотків кисню, необхідного для згоряння, тому більше повітря (вторинного та третинного) вводиться в піч, щоб гарантувати повне згоряння.

Очищення газу

Гази згоряння проходять через два електрофільтри та їх вентилятори, щоб усунути зважені частинки перед тим, як потрапити в димохід. Крім того, для зменшення викидів NOx використовується некаталітична система селективного відновлення (NCSR), яка відновлює оксиди азоту до молекулярного азоту за допомогою аміаку.

Допоміжне паливо

Для постачання води, пари, природного газу, мазуту та пропану, необхідних під час запуску, установка підключена до фабрики ENCE.

Природний газ використовується як допоміжне паливо. Він надходить під тиском від 35 до 72 бар і подається на пальники під тиском 4 бар. Регулюються і його тиск, і температура.

Водяно-паровий контур

Вода надходить до сервісного резервуара, а звідти до водоочисної установки для виробництва демінералізованої води для циклу. Ця вода зберігається в спеціальному резервуарі і закачується в котел для компенсації втрат від продування.

Турбіна

Турбіна має п’ять відборів пари високого та середнього тиску, які використовуються для підігріву конденсату в підігрівачах I та II, підігріву та дегазації живильної води в резервуарі та отримання пари для систем видування золи і пальників котла.

Нагадаємо, Житомир завдяки біоТЕЦ лише за січень заощадив 37 мільйонів гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, “Нафтогаз Тепло” купуватиме у місцевих тріску та солому для своїх ТЕЦ.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей