В Європі виробництво біометану зросло на 20% за рік shutterstock

В Європі виробництво біометану зросло на 20% за рік

Катерина Бєлоусова

Кількість дигестату, добрива з відходів біогазових установок, могла покрити 15% попиту ЄС на азотні добрива

За даними Європейської біогазової асоціації у 2022 році виробництво біометану в Європі зросло майже на 20%, порівняно з 2021 роком, а виробництво комбінованого біогазу та біометану сягнуло 21 млрд м3.

Це перевищує весь внутрішній попит Польщі на природний газ і становить 6% споживання природного газу в ЄС у 2022 році, повідомляє EBA.

Зазначається, що у 2022 році залежність ЄС від імпорту природного газу зросла з 83% у 2021 році до 97%.

"З огляду на зростання залежності від імпорту газу разом із надзвичайними кліматичними ситуаціями стале виробництво біогазу в Європі має стратегічне значення: кожен євро, інвестований у біогаз, залишатиметься в європейській економіці та забезпечуватиме додаткову вартість у розмірі 50% до 2030 року, яка також залишатиметься в нашій економіці" – сказав генеральний директор EBA Гармен Деккер.

В EBA розповіли, що універсальність біометану як відновлюваного джерела енергії відображається в його збалансованому розподілі між кінцевими споживачами, які потребують термінової декарбонізації: 

  • 22% використовувалися для будівель у 2022 році;
  • 14% – у промисловості;
  • 19% – у транспортному секторі;
  • 15% – для виробництва електроенергії.

В повідомленні підкреслили, що у 2022 році у Данії частка біометану в газовій мережі сягнула 40%. Країна планує повністю замістити природний газ до 2030 року.

Зазначається, що залежність Європи від імпорту хімічних добрив також створює ризики для продовольчої безпеки. У 2022 році в Європі на біогазових заводах утворилося 31 мільйон тонн дигестату – цінного органічного добрива, яке покращує урожайність та допомагає підтримувати необхідне зволоження ґрунту. Така кількість добрива з відходів біогазових установок могла покрити 15% попиту ЄС на азотні добрива. Це дозволило б уникнути 10 мега тонн викидів CO2 еквіваленту та заощадити 2 млрд м3 природного газу.

"Для досягнення 35 млрд м3 виробництва біометану потрібен стабільний річний темп зростання приблизно на 30% потужностей, – розповів технічний та проектний менеджер EBA Міке Декорте. – Такий рівень зростання досяжний, але його необхідно підтримувати оптимальними ринковими умовами. Послідовне планування потенціалу біометану та швидші процеси отримання дозволів є першими кроками до заохочення розробників ринку та проєктів працювати значно швидше".

Нагадаємо, звіт Європейської біогазової асоціації показав, що біометан та біогаз стають все більш важливими джерелами енергії в енергетичному міксі ЄС, а їхнє виробництво посилиться протягом десятиліття. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4558 “Про поводження з пестицидами і агрохімікатами”, в якому вперше визначено термін "дігестат, що утворюється в біогазових установках" та скасовані вимоги щодо його державної реєстрації. Це дозволить використовувати цінне органічне добриво як конкретний товар.

Теги: ,
Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року