В Європі спростили видачу дозволів на нові проєкти "зеленої" енергії shutterstock

В Європі спростили видачу дозволів на нові проєкти "зеленої" енергії

Катерина Бєлоусова

Нова процедура ОВД для відновлювальної енергетики буде спрощеною і здійснюватиметься одразу для всіх проєктів від країни

Міністри енергетики ЄС схвалили окрему Постанову щодо прискорення видачі дозволів на проєкти у сфері відновлюваних джерел енергії.

Вони також досягнули згоди щодо змін до Директиви про ВДЕ (RED) в рамках плану REPowerEU, яка зберігає цільовий показник відновлюваних джерел енергії на рівні 40% до 2030 року, повідомляє Windpower Monthly.

В матеріалі зазначили, що попри пропозиції Єврокомісії щодо підвищення цільового показника ВДЕ до 45%, угода залишила його без змін.

Як відомо, отримання екологічних дозволів в ЄС може тривати кілька років через складні адміністративні процеси та брак ресурсів у погоджувальних органів, що сповільнює зростання “зеленої” генерації.

Міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела підкреслив, що Постанова  є важливим доповненням до поточної роботи над Директивою про відновлювані джерела енергії зі швидшим отриманням дозволів у сферах, які можуть дати найкращі результати. 

"Це найкращий спосіб стати незалежним від російської енергетики, і це також значно сприятиме нашим кліматичним цілям", – сказав він.

В матеріалі зазначили, що міністри погодилися зберегти запропонований Єврокомісією однорічний термін для прийняття рішень щодо відновлюваних джерел енергії в так званих зонах переходу до використання ВДЕ та два роки для непріоритетних областей. Однак термін для офшорних проєктів з відновлюваної енергетики  в пріоритетних областях продовжили до двох років та до трьох років, якщо проєкт не належить до зони переходу.

Країни-члени ЄС повинні визначити зони переходу на ринок протягом 30 місяців після того, як запропонована реформа RED набуде чинності, а будівництво відновлюваних джерел енергії в цих областях вважатиметься головним суспільним інтересом.

Координаторка комітету промислової екології й сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко у Facebook пояснила, що країни-члени ЄС мають визначити спеціальні "зони переходу на ВДЕ", які є особливо придатними для конкретних технологій ВДЕ та становлять менший ризик для довкілля.

“Запорука прискореного процесу отримання дозволів в тому, що ОВД буде спрощеною і здійснюватиметься одразу для всіх проєктів від країни, а не кожного окремого проєкту, як зараз. Тобто, обов’язок здійснювати ОВД та вживати заходи з пом’якшення цього впливу частково покладається на державу, а не на бізнес”, – розповіла вона.

Бойко підкреслила, що для сприяння інтеграції ВДЕ в розподільчі та транспортні мережі, процес скринінгу або ОВД для посилення пропускної здатності мережі повинні бути обмежені потенційними впливами, що випливають із змін в мережевій інфраструктурі. Окрім того, в "зонах переходу на ВДЕ" обмежать підстави для юридичних оскаржень проєктів нових установок.

Країни-члени ЄС можуть виключати з-під цього регулювання установки для спалювання біомаси та гідроелектростанції.

Строки надання дозволів суттєво скорочуються і не мають перевищувати:

  • 1 рік для проєктів ВДЕ (окрім сонячної енергетики);
  • 2 роки для офшорних проєктів ВДЕ (окрім сонячної енергетики);
  • 3 місяці для сонячних електростанцій на дахах, навісах для автомобілів, промислових зонах тощо;
  • 1 місяць для встановлення теплових насосів потужністю менше ніж 50 МВт;
  • 6 місяців (та 1 рік для офшорних) для реконструкції існуючих електростанцій і нових установок з електричною потужністю менше ніж 150 кВт, суміжних накопичувачів енергії, а також їх підключення до мережі;
  • 2 роки для проєктів ВДЕ за межами "зон переходу на ВДЕ";
  • 3 роки для офшорних проєктів ВДЕ за межами "зон переходу на ВДЕ".

Вона також наголосила, що країни ЄС також можуть передбачити, що відсутність відповіді протягом встановлених термінів може розглядатися як мовчазна згода на подальші кроки. А час, витрачений на будівництво активів, підключення до електромережі або відповідну мережеву інфраструктуру, не буде включено в строки надання дозволу.

“Заходи щодо прискорення впровадження ВДЕ діятимуть протягом 18 місяців і можуть застосовуватись до існуючих проєктів”, – додала Бойко.

Нові дозвільні правила щодо прискорення впровадження ВДЕ Єврокомісія представила 10 листопада. Вони одразу отримали критику з боку представників європейських вітрової та сонячної енергогенерації. Наразі в Європі існують проєкти, принаймні, на 100 ГВт вітрової та сонячної енергії, які "застрягли" у процедурах отримання дозволів. І на них не вплинуть правила екстрених дозволів, якщо пропозицію ухвалять.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, новий звіт промислової групи SolarPower Europe показав, що у 2022 році в ЄС встановили рекордні 41,4 ГВт потужностей сонячної енергії, що на 47% більше ніж у 2021 році.

Читайте також
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.

Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ