В ЄС прийняли остаточне рішення щодо заборони авто з двигунами внутрішнього згоряння Shutterstock

В ЄС прийняли остаточне рішення щодо заборони авто з двигунами внутрішнього згоряння

Катерина Бєлоусова

В ЄС хочуть скоротити викиди вуглецю на 100% від нових автомобілів і мікроавтобусів порівняно з 2021 роком

Європарламент затвердив нові цілі щодо скорочення викидів вуглецю для нових легкових автомобілів і легких комерційних транспортних засобів, що є частиною пакета "Fit for 55".

Нове законодавство встановлює шлях до нульових викидів для нових легкових автомобілів і легких комерційних транспортних засобів з 2035 року, йдеться в пресрелізі Європарламенту.

Відповідне рішення підтримали 340 євродепутатів, проти проголосували 279, а 21 утрималися.

Зазначається, що ціллю для всього автопарку ЄС є скорочення викидів CO2 від нових автомобілів і мікроавтобусів на 100% порівняно з 2021 роком. Проміжні цілі скорочення викидів до 2030 року встановлено на 55% для легкових автомобілів і 50% для мікроавтобусів.

В пресслужбі підкреслили, що регламент також передбачає, що:

  • до 2025 року Єврокомісія представить методологію для оцінки та надання даних про викиди CO2 протягом повного життєвого циклу автомобілів і фургонів, що продаються на ринку ЄС, супроводжувану законодавчими пропозиціями, де це необхідно;
  • до грудня 2026 року ЄК відстежуватиме розбіжності між граничними значеннями викидів і реальними даними про споживання палива й енергії, звітуватиме про методологію коригування питомих викидів CO2 виробників і запропонує відповідні подальші заходи;
  • виробникам, відповідальним за невеликі обсяги виробництва протягом календарного року (від 1000 до 10 000 нових автомобілів або від 1000 до 22 000 нових фургонів), може бути надано відступ до кінця 2035 року (ті, хто реєструє менше 1000 нових транспортних засобів на рік, продовжують бути звільненим);
  • поточний механізм заохочення для транспортних засобів з нульовим і низьким рівнем викидів (ZLEV), який винагороджує виробників, які продають більше таких транспортних засобів (з викидами від нуля до 50 г CO2/км, таких як електромобілі та високопродуктивні гібриди, що підключаються до електромережі) з нижчими викидами вуглецю цілі скорочення викидів будуть адаптовані відповідно до очікуваних тенденцій продажів. З 2025 по 2029 рік контрольний показник ZLEV встановлено на рівні 25% для продажів нових автомобілів і 17% для нових фургонів, а з 2030 року цей стимул буде скасовано;
  • кожні два роки, починаючи з кінця 2025 року, Єврокомісія публікуватиме звіт для оцінки прогресу на шляху до дорожньої мобільності з нульовими викидами.

В повідомленні зазначили, що після остаточного голосування на пленарному засіданні текст також має бути офіційно схвалений Радою, перш ніж незабаром опублікувати його в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейський парламент 8 червня підтримав запропоновані Єврокомісією зміни до правил контролю за шкідливими викидами, які передбачають повну заборону авто із двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року.

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення