В ЄС домовилися про нові правила з підвищення енергоефективності будівель shutterstock

В ЄС домовилися про нові правила з підвищення енергоефективності будівель

Катерина Бєлоусова

В ЄС на будівлі припадає 36% пов’язаних з енергією викидів парникових газів

Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої угоди щодо скорочення викидів та споживання енергії у будівлях, яка посилить Директиву щодо енергетичної ефективності будівель (EPBD).

Угода, серед іншого, передбачає зменшення середнього споживання первинної енергії житловими будинками на 16% до 2030 та вводить нульовий стандарт викидів для нових будівель, повідомляє Єврокомісія.

Зазначається, що ця угода сприятиме декарбонізації європейського континенту, енергетичній незалежності та реалізації плану REPowerEU. Вона також покращить якість життя людей у ​​їхніх будинках і на робочих місцях, а також знизить їхні рахунки за електроенергію. Адже на будівлі припадає приблизно 40% споживання енергії в ЄС, більше половини споживання газу в ЄС, а також 36% пов’язаних з енергією викидів парникових газів.

Директива передбачає, що:

  • кожна держава-член ухвалить власну національну траєкторію, щоб зменшити середнє споживання первинної енергії житловими будинками на 16% до 2030 року та на 20-22% до 2035 року, з врахуванням національних обставин;
  • національні заходи повинні гарантувати, що принаймні 55% зниження середнього споживання первинної енергії досягається шляхом реконструкції найгірших будинків;
  • нежитловий фонд буде поступово вдосконалений за допомогою мінімальних стандартів енергоефективності. Це призведе до реконструкції 16% найгірших будівель до 2030 року та 26% найгірших будівель до 2033 року;
  • країни-члени зможуть звільнити певні категорії житлових і нежитлових будівель від цих зобов’язань, зокрема історичні будівлі або будинки для відпочинку;
  • покращені сертифікати енергоефективності (EPC) базуватимуться на загальному шаблоні ЄС із загальними критеріями;
  • фінансові заходи повинні стимулювати, супроводжувати реконструкцію та бути націленими, зокрема, на вразливих клієнтів та найгірші будинки, в яких проживає більша частка енергетично бідних домогосподарств;
  • країни-члени повинні забезпечити наявність гарантій для орендарів, щоб допомогти впоратися з ризиком виселення вразливих сімей через непропорційне підвищення орендної плати після ремонту.

В повідомленні підкреслили, що переглянута EPBD містить заходи щодо вдосконалення як стратегічного планування реконструкцій, так і інструментів, які гарантуватимуть проведення таких реконструкцій. 

Угода також передбачає поступову відмову від котлів, що працюють на викопному паливі, зокрема субсидії на них будуть заборонені з 1 січня 2025 року. Окрім того, директива запроваджує чітку правову основу для держав-членів щодо встановлення вимог до теплогенераторів на основі викидів парникових газів. Країни блоку також повинні будуть визначити конкретні заходи щодо поступової відмови від викопного палива для опалення та охолодження для повної відмови від котлів, що працюють на викопному паливі до 2040 року. 

Документ також сприятиме поширенню сталої мобільності завдяки положенням про попередню прокладку кабелю, пункти підзарядки для електромобілів і місця для паркування велосипедів. 

Зазначається, що переглянута директива зробить будівлі з нульовим рівнем викидів новим стандартом для нових будівель. Всі нові житлові та нежитлові будівлі повинні мати нульові викиди на місці від викопного палива, починаючи з 1 січня 2028 року для державних будівель і з 1 січня 2030 року для всіх інших нових будівель, з можливістю конкретних винятків. Держави-члени також повинні переконатися, що нові будівлі готові до встановлення дахових сонячних електростанцій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська комісія оприлюднила оновлену Директиву з енергоефективності 2023/1791, яка запроваджує принцип "енергоефективність перш за все" в енергетичній та неенергетичній політиці.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів