У двох областях України розкрили "лісові махінації" на 20 мільйонів гривень shutterstock

У двох областях України розкрили "лісові махінації" на 20 мільйонів гривень

Катерина Бєлоусова

У Запорізькій області лісівники вирішили "підзаробити" на деревині для опалювання

На Закарпатті Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру працівнику Ясінянського лісомисливського господарства, який допустив незаконні рубки на 18 мільйонів гривень.

Також працівники ДБР повідомили про підозру трьом працівникам Михайлівського лісництва у Запорізькій області, які здійснили незаконні рубки дерев на 1,7 мільйона гривень, повідомляє пресслужба ДБР.

В повідомленні зазначили, що майстер лісу Ясінянського лісомисливського господарства не забезпечив належну охорону лісу та не повідомив керівництву та правоохоронним органам про незаконні рубки. В осінньо-зимовий період з 2020-21 років невідомі зрубали дерев на суму понад 18 млн гривень.

В пресслужбі розповіли, що чоловіку повідомлено про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України). Йому загрожує позбавлення волі на строк до 5 років. Окрім того, в ДБР готують клопотання щодо відсторонення майстра лісу від виконання обов'язків та обрання запобіжного заходу.

“Розслідування триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної вирубки лісу та повідомлення їм про підозру. А також готуються документи щодо відшкодування збитків”, – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі ДБР також розповіли, що лісничий Михайлівського лісництва вирішив "підзаробити" на деревині для опалювання. Він залучив до незаконних рубок помічника лісничого та майстра лісу.

“Замість охорони ввіреної території працівники лісництва вирубували дерева без жодних дозволів та документів і продавали їх населенню на дрова”, – зауважили в повідомленні.

Слідство встановило, що зловмисники за 2 місяці зрубали 750 дерев, що завдало збитків лісництву на 1 млн 700 тисяч гривень.

Чоловікам повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем та незаконній порубці дерев організованою групою, вчиненими повторно (ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364 КК України). Їм загрожує до 7 років позбавлення волі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо відшкодування 5,4 мільйона гривень збитків Закарпатським облуправлінням лісового та мисливського господарства та Великоберезнянським лісгоспом за незаконну рубку 367 дерев.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання