В ДТЕК озвучили амбітні плани щодо української чистої енергії в ЄС після війни shutterstock

В ДТЕК озвучили амбітні плани щодо української чистої енергії в ЄС після війни

Катерина Бєлоусова

Україна сподівається залучити приватні інвестиції для збільшення виробництва зеленої енергії

Голова ДТЕК Максим Тимченко заявив, що після закінчення війни, Україна планує позиціонувати себе як постачальника екологічно чистої енергії в ЄС, зокрема сонячної, вітрової, “зеленого” водню та, ймовірно, невеликі модульні ядерні реактори.

Він зазначив, що Україна сподівається прискорити інтеграцію своєї електричної мережі з європейською за допомогою США, повідомляє Reuters.

Україна забезпечила екстренне підключення до європейської енергетичної мережі 16 березня, менш ніж за місяць після російського вторгнення 24 лютого, коли країна відключилася від електромережі, що з'єднувала її з росією та білоруссю.

“Те, що Україні вдалося підключитися до європейської електромережі, було зроблено в результаті дуже і дуже інтенсивних дискусій з урядом США та з Європейською комісією та енергосистемою Європи. З політичної точки зору, а також у рамках технічної дискусії, уряд США відіграє дуже важливу роль", – сказав Тимченко.

Хоча внутрішнє споживання електроенергії в Україні впало через війну, країна зберегла довоєнний рівень виробництва джерел енергії, зокрема вугілля та природний газ. 

Україна планує почати експорт електроенергії до європейської мережі потужністю 100 мегават і збільшити її до 800 МВт без необхідності додаткового обладнання, і може збільшити потужність до 1600 МВт у разі додавання накопичувачів акумуляторів та іншої інфраструктури.

"Акумулятори тепер можуть працювати не лише для нас як постачальника послуг для стабільності системи всередині України, а й для забезпечення динамічної стабільності експорту електроенергії за межі України", – сказав Тимченко.

Він також зазначив, що Україна сподівається залучити приватні інвестиції, які будуть підкріплені страхуванням політичних ризиків, що може надходити від західних агентств розвитку, для збільшення виробництва зеленої енергії. 

У 2021 році Україна почала встановлювати свою першу мережу акумуляторної батареї після укладання контракту з Honeywell на літій-іонну систему потужністю 1 мегават. Тимченко висловив сподівання, що ця система значно розшириться в найближчі роки.

Нагадаємо, ДТЕК ініціювала проєкт "30 до 2030 року".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ДТЕК заявили, що повне ембарго російського газу та нафти зупинить вбивство українців.

Читайте також
ДТЕК підключив понад 1100 нових зелених електростанцій за рік
ДТЕК підключив понад 1100 нових зелених електростанцій за рік

Найбільшу кількість потужностей підключили в Одеській області –  65,9 МВт

В Україні хочуть побудувати 2 ГВт зелених потужностей
В Україні хочуть побудувати 2 ГВт зелених потужностей

ДТЕК шукає інвесторів для будівництва другої черги Тилігульської ВЕС

ДТЕК планує збудувати “зелені” електростанції в Україні та Європі
ДТЕК планує збудувати “зелені” електростанції в Україні та Європі

ДТЕК планує зробити цілу екосистему станцій ВДЕ з системами зберігання енергії

На Миколаївщині Тилігульська вітроелектростанція збільшила потужність
На Миколаївщині Тилігульська вітроелектростанція збільшила потужність

Зміна встановленої потужності відбулася через введення в експлуатацію чергового пускового комплексу ВЕС