В Австралії зробили крок до радикального скорочення викидів shutterstock

В Австралії зробили крок до радикального скорочення викидів

Катерина Бєлоусова

Цей перший кліматичний закон з 2011 року

В Австралії Сенат схвалив кліматичний закон, який передбачає скорочення викидів вуглекислого газу на 43% порівняно з рівнями 2005 року до 2030 року.

Однак чіткий план заходів і їхнє фінансування буде встановлено згодом, повідомляє Energy Voice.

В рамках закону міністр енергетики та клімату Кріс Боуен повинен буде надавати парламенту щорічну заяву про прогрес уряду в галузі викидів.

В матеріалі зазначили, що деякі партії, які виступають за кліматичні дії, незалежні законодавці та активісти, зокрема технологічний магнат-мільярдер Майк Кеннон-Брукс, чинили тиск на лейбористський уряд прем’єр-міністра Ентоні Альбанезе. Вони вимагали продовження планів щодо обмеження викидів, і поставили під сумнів постійну підтримку його адміністрацією викопного палива, зокрема рішення виступити проти поправки про заборону нових розробок вугілля та газу.

Однак лейбористський уряд заявив, що вживатиме подальших заходів для зниження викидів, зокрема посилення системи скорочення корпоративних викидів.

“Законодавство про клімат повернеться до Палати представників, де його, як очікується, приймуть швидко завдяки більшості в лейбористському уряді”, – зазначили в матеріалі.

Австралія протягом тривалого часу вважалася країною, що відстає у боротьбі зі зміною клімату, частково через її бажання захистити свій статус основного виробника викопного палива. Країна є найбільшим у світі експортером металургійного вугілля, другим за величиною вантажником енергетичного вугілля та ключовим постачальником природного газу.

Закон, що встановлює ціну на викиди вуглецю, був прийнятий у 2011 році під керівництвом тодішньої прем’єр-міністрки Джулії Гіллард, однак у 2013 новий уряд його скасував.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Австралії запровадили законодавство, яке закріплює більш жорсткі цілі щодо скорочення викидів парникових газів.

Читайте також
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%

При цьому в світі у 2023 році викиди вуглекислого газу від спалювання викопного палива зросли приблизно до 37 мільярдів тонн

Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 
Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 

Це вже друге комерційне підприємство прямого вловлювання повітря (DAC) цієї компанії в Ісландії

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва