Уряд адаптував Порядок функціонування реєстру біометану до європейських вимог shutterstock

Уряд адаптував Порядок функціонування реєстру біометану до європейських вимог

Ганна Велика

Він працюватиме за принципами та правилами нової євродирективи RED ІII

У вівторок, 17 вересня, Кабінет міністрів України схвалив нову редакцію Порядку функціонування реєстру біометану.

Про це повідомили у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.

Нова постанова №1065 від 17 вересня 2024 року вносить зміни до постанови уряду від 22 липня 2022 року №823.

У Держенергоефективності говорять, що це рішення є ще одним кроком для повноцінної інтеграції України до Євросоюзу та реалізації спільної з ЄС мети – подолання залежності від імпортних енергоносіїв і розвитку сталої енергетики.

“Визнання українських гарантій походження енергії в країнах ЄС є ключовим для інтеграції України в європейський ринок відновлюваної енергетики”, – наголосили у відомстві.

За словами посадовців, головна мета прийняття нової редакції Порядку функціонування реєстру біометану – це впровадження принципів та правил, встановлених новою Директивою RED ІII, адже вона є обов’язковою для виконання Україною.

Нова редакція Порядку врегульовує такі питання:

  1. Ведення реєстрації скрапленого або стисненого біометану, а також формування гарантій їхнього походження, передачі, розподілу або анулювання та видачі сертифікатів походження біометану.
  2. Спрощення процедури реєстрації об’єкта виробництва біометану шляхом виключення реєстрації аудитора в Реєстрі та надання виробником біометану відомостей щодо сертифіката відповідності критеріям сталості, який видається за міжнародною схемою сертифікації незалежним аудитором.
  3. Надання відомостей щодо підтвердження обсягів біометану одночасно виробником і оператором ГТС/ГРМ, а також отримання даних щодо кількості сталого біометану відповідно до PoS (доказ сталості – Proof of Sustainability).

“Реєстр біометану, який буде створено відповідно до оновленого Порядку та розроблених технічних вимог, буде спрямований на полегшення експорту біоментану до країни ЄС та підвищення ефективності взаємодії з Union Database for Biofuels (UDB)”, – говорить голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Вона впевнена, що наразі Україна має всі шанси стати лідером у виробництві та експорті біометану, що не лише сприятиме енергетичній незалежності країни, але й зробить вагомий внесок у декарбонізацію енергетичного сектору європейського континенту.

Як повідомляла ЕкоПолітика у квітні, виробникам електроенергії та біометану в Україні видаватимуть гарантії походження відновлюваної енергії. Маркуванням біометану займатиметься Держенергоефективності.

Ми також писали про те, що для Київщини розробили “План розвитку біогазової галузі Київської області та перед-ТЕО одного біогазового проєкту”.

Читайте також
Київщина тепер має план розвитку біогазової галузі
Київщина тепер має план розвитку біогазової галузі

Потенціал області у цій сфері фахівці оцінили як достатньо високий

Потужності біометану в ЄС збільшилися на 37%, – EBA
Потужності біометану в ЄС збільшилися на 37%, – EBA

При цьому потужності проаналізованих країн, що не входять до ЄС, зросли на 20% 

Президент підписав закон щодо митного оформлення біометану
Президент підписав закон щодо митного оформлення біометану

Документ повернувся в парламент з підписом очільника країни

Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю