Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження shutterstock

Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Олександр Побіл

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Виробникам електроенергії та біометану в Україні видаватимуть гарантії походження відновлюваної енергії. Такі заходи сприятимуть переорієнтуванню виробництв на "зелену економіку".

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра Міністерства енергетики України Ярослав Демченков.

"Гарантія походження – це свого роду маркування на електроенергію та біометан. Вона є свідченням того, що вони були вироблені з використанням чистого джерела енергії. І у наших інтересах аби наша електроенергія та біометан отримали такі гарантії", – зазначив посадовець.

Гарантії походження електроенергії видаватиме Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У відомстві вже розробили Порядок формування та ведення реєстру генеруючих об’єктів виробників та споживачів. Нацкомісія спільно з USAID розробляють реєстр гарантій походження електричної енергії з відновлюваних джерел енергії. Він має запрацювати у серпні поточного року.

Маркуванням біометану займатиметься Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Відомство працює над створенням Порядку функціонування реєстру біометану.

Для того, щоб українські гарантії походження визнавали в Європейському Союзі в законодавство України необхідно імплементувати Директиву ЄС № 2018/2001 від 11.12.2018 "Про стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел". За словами Ярослава Демченкова для цього в закони України "Про альтернативні джерела енергії" та "Про альтернативні види палива" були внесені відповідні зміни.

"Щоб наше маркування електроенергії та біометану працювало в ЄС, потрібно зробити ще більше. Для визнання державами-членами ЄС гарантій походження, які видані в третій країні, якою наразі є Україна, необхідно укласти угоду між Євросоюзом та Україною про взаємне визнання гарантій походження, а також забезпечити сумісність систем гарантій походження", – зазначив Демченков.

Він повідомив, що минулого року в ЄС була прийнята Директива щодо заохочення використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел. Вона передбачає створення Єдиної бази даних ЄС для біопалива. Посадовець наголосив, що в зазначений реєстр має надходити також інформація з українських реєстрів.

Для того, аби прискорити визнання Європейським Союзом гарантій походження відновлюваної енергії в країнах, які не є членами ЄС, розробили відповідний проект "дорожньої карти".

"Наразі ми працюємо з Єврокомісією, щоб гарантії походження як для електроенергії з відновлювальних джерел, так і для відновлюваних газів (зокрема біометану) з України були враховані у "дорожній карті"", – повідомив посадовець.

Нагадаємо, народні депутати раніше розкритикували законопроєкт щодо гарантій походження енергії з відновлювальних джерел енергії.

Як писала ЕкоПолітика раніше, в Україні розробили перший реєстр гарантій походження у відновлюваній енергетиці

Читайте також
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року

В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною
В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною

Біогаз допоможе зменшити викиди від сільського господарства, яке створює 14% світових викидів парникових газів