Українська агрокомпанія відмовилася від газу завдяки зеленим проєктам shutterstock

Українська агрокомпанія відмовилася від газу завдяки зеленим проєктам

Катерина Бєлоусова

Компанія впроваджує альтернативні рішення протягом 15 років тому

Українська компанія, що спеціалізується на тепличному вирощуванні овочів, завдяки енергоефективним заходам та переходу на альтернативні види палива змогла майже повністю відмовитися від природного газу.

Ці програми дозволило економити кошти, підвищити врожайність та використовувати продукти згоряння, а саме вуглекислий газ, для живлення рослин, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Заступник голови Держенергоефективності Віктор Білько наголосив, що, попри війну та енергетичні виклики, енергоефективні проєкти дають бізнесу змогу стабільно функціонувати, зменшувати витрати на енергоресурси та бути конкурентоздатними.

В повідомленні розповіли, що компанія почала впроваджувати альтернативні рішення ще 15 років тому. За цей час вона втілила передову технологію “тригенерацію”, тобто виробництво електричної та теплової енергії за принципом когенерації. А також раціональне використання СО2 з викидів природного газу для живлення рослин.

"Впродовж 15 років, крок за кроком, ми йдемо до своєї мети – зменшення залежності від газу. І на сьогодні майже повністю позбулися її. Протягом останніх кількох років, попри будь-які виклики, ми успішно працюємо завдяки альтернативним видам палива", – сказав представник підприємства.

Зазначається, що підприємство також встановило:

  • когенераційну установку потужністю 6 МВт на базі газопоршневих двигунів, що генерує електроенергію для освітлення теплиць, теплову енергію для опалення та вуглекислий газ для підживлення рослин;
  • електродний котел, котли на трісці та соломі з автоматизованою подачею тюків,  що дозволило замістити теплову енергію з природного газу;
  • обладнання для заготівлі біомаси, що зменшило витрати на логістику;
  • світлодіодні системи освітлення, що дозволило зменшити витрати електроенергії на вирощування продукції та генерувати вдвічі більше світла, що суттєво збільшило врожайність.

В повідомленні пояснили, що окупність кожного з цих заходів сягала 2-5 років. 

Білько підкреслив, що українські підприємства розуміють інвестиційну привабливість енергоефективних проєктів. Держенергоефективності спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, іншими органами влади та учасниками ринку працює над законодавчими ініціативами, щоб підтримувати енергоефективну та низьковуглецеву трансформацію. 

У відомстві закликали громади переймати цей успішний досвід та запевнили у наданні експертної допомоги.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, засновник вертикальних ферм у Дніпрі Green Future Віктор Шулешко заявив, що завдяки власному винаходу агроосвітлення його ферма стала найбільш енергоефективною у світі – на 30% ефективнішою, ніж інші лідери галузі.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії