Українцям розповіли, як підготувати дім до автономного енергозабезпечення shutterstock

Українцям розповіли, як підготувати дім до автономного енергозабезпечення

Катерина Бєлоусова

У майбутньому автономне енергозабезпечення може стати базовим елементом під час будівництва нового житла

Експерт з енергетики Віктор Відзіговський розповів, що дизель-генератор, гібридна сонячна станція або батарея акумуляторів може забезпечити автономне електропостачання будинку

Він пояснив, що для організації електропостачання в автономному режимі важливою задачею є забезпечення балансу між генерацією та споживанням, повідомляє Українська енергетика.

Якщо баланс не витримується починаються суттєві стрибки напруги. У випадку, якщо навантаження більше, ніж генерація – воно “згасне”, а якщо навпаки – “задиратиме” напругу. Вирішити цю проблему можна шляхом установки батареї акумуляторів або контролера.

“Це працює, але автономна система набагато складніша, ніж дахові мережеві станції. Має бути дуже хороший проєктант, щоб грамотно розрахувати ваше споживання”, – сказав Відзіговський.

Він також звернув увагу на те, що наразі споживання у побуті дуже нерівномірне, а пікове значення може перевищувати середнє у 100 разів. 

“У мене вдома, наприклад, стоїть невеликий автомобільний акумулятор ємністю 70 ампер в годину, який заряджається, коли у мережі є напруга та живить лише опалювальний котел, коли її немає, – розповів експерт. –  Потужності цього акумулятора вистачає приблизно на добу роботи котла, що головне в умовах зими чи короткочасних відключень. Але мій сусід пішов далі, він має кілька потужних акумуляторів, які через інвертор живлять весь будинок".

Він також порекомендував не включати під час аварійної ситуації пральну машину, посудомийку тощо, щоб подовжити роботу акумуляторної системи. Адже в аварійній ситуації треба самостійно регулювати потужність. 

В матеріалі зазначили, що у разі зникнення напруги на тривалий час, без зовнішнього джерела, будь то генератор або сонячної панелі, не обійтися. При цьому експерт радить не забувати про безпеку. Адже будь-яка запасена енергія є джерелом потенційної небезпеки при безтурботному до неї відношенні.

Резервне електропостачання

Експерти радять починати з резервування електропостачання, тобто подбати про систему, що забезпечує прилади електрикою у разі відключення основного джерела електроенергії.

Зробити це можна кількома способами, однак найпростіше – придбати  дизельний чи бензиновий генератор.

Експерт у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики Ігор Черкашин застеріг, що через те, що газопостачання теж може припинитись доцільність газового генератора знаходиться під питанням.

“Я б порадив дизельний генератор, тому що дизельне паливо можна довго зберігати. Крім того, хоча бензиновий краще запускається у мороз, це паливо більш пожежонебезпечне, ніж дизель”, – сказав він.

Черкашин також попередив, що генератор необхідно обирати з “правильною” синусоїдою і на ньому не варто економити.

Однак, навіть генератор із “правильною” синусоїдою змінного струму на виході, завжди буде працювати практично на повну потужність. Наприклад, якщо рівень споживання 10-20%, генератор все одно буде використовувати 60-70% своєї потужності, марно спалюючи паливо. 

Експерт вважає найкращим варіантом резервування, коли у базі стоять акумуляторні батареї (АКБ) з інвертором та джерелом безперебійного живлення, до яких запитані прилади і забезпечується їхнє нормальне електропостачання. Однак АКБ треба періодично заряджати від гібридної СЕС чи ВЕС, або від генератора, коли вони починають просаджуватися нижче за певний рівень.

Експерт порадив встановлювати не звичайні стартові автомобільні батареї, а хоча б гелеві.

Якщо обирати схему батарей з безперебійником, то фахівці радять відразу поставити безперебійник у вигляді гібридного інвертора. Він використовується у сонячних та вітрових станціях, що працюють, як у автономному режимі, так і з мережею. У майбутньому, маючи такий інвертор, до вже встановлених потужностей СЕС можна додавати певну кількість панелей або вітрогенератор, які забезпечать додаткову генерацію електрики.

Черкашин зазначив, що якщо в господарстві є велика сонячна станція та “хороші” літієві батареї, для повної автономності доцільно ставити тепловий насос.

“Це може бути навіть "повітря-вода", а ще краще – "грунт-вода" і тоді можна працювати з цією електрикою, з хорошим коефіцієнтом трансформації споживаної електроенергії на тепло. Тобто на 1 кВт електрики можна отримати 4-5 кВт тепла”, – сказав він. 

Експерт зауважив, що подібні рішення більше для тих, хто раніше думав над цим, готувався, розраховував. Бо капітальні витрати на таку схему значні, і без державної підтримки доступні не кожному громадянину. 

“А поки останнім “кордоном оборони у теплопостачанні” одноквартирних будинків експерт називає твердопаливні котли. Серед трендів на майбутнє, можна відзначити, що автономне енергозабезпечення може стати базовим елементом під час будівництва нового житла”, – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, Олексій Бадика, засновник і головний директор компанії “Атмосфера” галузі “зеленої” енергетики заявив, що війна створила нову реальність, адже власна автономність і безперебійність енергопостачання стали основним драйвер попиту на домашні СЕС, що навіть призводить до дефіциту деякого обладнання.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності