Українцям розповіли, як одночасно позбутися 20% сміття та підтримати сусідів Shutterstock

Українцям розповіли, як одночасно позбутися 20% сміття та підтримати сусідів

Катерина Бєлоусова

Реюз-спільноти можна організовувати самотужки

Екоактивісти закликали українців віддавати непотрібні речі у шафи перевикористання та ділитися ними через групи у соціальних мережах.

Адже на смітники часто потрапляють товари, які ще придатні для користування, наприклад у місті Люботин, що на Харківщині, 20% сміття – це саме такі речі, повідомляє спільнота Kharkiv Zero Waste у Facebook.

Автори підкреслили, що шафи для перевикористання допоможуть частково вирішити проблему щодо викидання придатних речей та інших товарів. Проте розраховувати лише на них не варто. 

“Сьогодні існує можливість для перевикористання завдяки численним групам у соціальних мережах, що націлені на перевикористання речей”, – наголосили вони.

Екоактивісти також закликали українців бути ініціативними та самотужки створювати реюз-спільноти, якщо в громаді їх ще немає.

“Ви будете здивовані, скільки однодумців знайдеться у Вашій громаді, – сказали вони. – Останнім часом все більше людей намагаються розхаращити свої оселі від зайвих речей. Зараз чудова можливість для формування нових звичок і допомоги іншим.”

Нагадаємо, у Люботині, що на Харківщині, екоактивісти відкриють шафи перевикористання (реюзу), де люди зможуть залишати непотрібні речі та підбирати щось для своїх потреб.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, мешканців Луцька закликали віддати для перевикористання непотрібний одяг, дитячі іграшки, взуття тощо. Такі речі в гарному стані волонтери передадуть людям, яким вони необхідні, а решта – стане сировиною для торбинок, подушок та інших поробок.

Читайте також
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку

Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля
Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля

Непотрібний одяг можна віддати на благодійність